För att överleva måste lungsjuke och utvisningshotade Amar Ciznic inhalera antibiotika i den här masken, morgon och kväll, varje dag. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Domstolen ser inga problem med att utvisa svårt sjuk 16-åring

1:30 min

Varken Migrationsverket eller Migrationsdomstolen ser några problem med att utvisa 16-årige svårt lungsjuke Amar Cizmic från Hälleforsnäs. Trots flera specialistläkares intyg anser Migrationsmyndigheterna att Amar kan få adekvat vård i sitt gamla hemland Bosnien.

– Det handlade om en ung mans möjligheter till vård i Bosnien och vi bedömde att i vart fall när vi dömde så fanns det vård att tillgå, säger Rådman Hans Emanuelsson vid Migrationsdomstolen i Malmö.

Enligt honom är det inte frågan om möjligheter till samma vård, utan om vad han kallar adekvat, alltså tillräcklig bra vård fanns.

16-åriga Amar Ciznic kom för två år sen till Sverige, kraftigt undernärd som följd av den ärftliga och obotliga sjukdomen cystisk fibros. Hans lungkapacitet var kraftigt nedsatt och försämras hela tiden.

För bara några decennier dog de flesta drabbade i Sverige i unga år, men överlevnaden är idag bland den högsta i världen. Amars tillstånd har under tiden här enligt läkarna delvis stabiliserats, tack vare omfattande vårdinsatser.  

Migrationsverket och sen Migrationsdomstolen har avslagit hans ansökan om uppehållstillstånd av synnerligare skäl, det som tidigare kallades humanitära skäl.

De menar att det finns adekvat vård för Amar att få i Bosnien och hänvisar då bland annat till en journalanteckning från ett bosniskt sjukhus och till källor som ska visa att personer som inte själv kan betala ändå får vård.    

Men läkarintyg från flera svenska experter motsäger den bedömningen.

Enligt en av landets främsta experter, Anders Lindblad, överläkare på CF-mottagningen i Göteborg och som också varit ordförande i en europeisk läkarförening för experter i cf så är överlevnaden i Bosnien,betydligt lägre än här.

Det är enligt Lindblad också tveksamt om Amar där kan få den lungtransplantation han kommer att behöva.

– Det blir jättesvårt om jag inte får min antibiotika och inhalation. Jag kan inte andas, säger Amar Cizmic.

Enligt Migrationsverket är beslutet att utvisa Amar fattat med lagens krav på barnets bästa för ögonen.

– Barn är det ju lägre krav för än vuxna och i det här fallet tyckte vi att det inte nådde upp till det som krävs, säger rådman Hans Emanuelsson vid Migrationsdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista