Per Lange. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Publiknätverket

Polisen: Inga planer på ökad bälteskontroll i bussar

"Man åker säkrare i buss"
1:54 min

Sörmlandspolisen har inga planer på att utöka kontrollerna av bältesanvändningen på bussar. Varje år dör omkring 150 personer i Sverige i bilolyckor, men bara en handfull dör i bussolyckor.

Därför lägger polisen mer tid på att kontrollera bilförare och stoppa rattfyllerister, än att kolla bältesanvändning på bussar.

Men två veckor om året, en gång på våren och en gång på hösten, är Per Lange och han kollegor ute och gör stickprover på bussarna.

Men det blir inga böter för dom som sitter utan bälte, bara en tillsägelse. Att sitta obältad på en länsbuss ska ge böter på 1500 kronor, men det gäller bara när bussen kör, inte när den står still. Och trafikpolisen åker aldrig med bussen under kontrollerna:

Busschauffören Gunilla Åkerman i Flen skulle gärna se att polisen gjorde fler kontroller. Hon är frustrerad över att så många passagerare struntar i bältet. Och när hon själv påminner dom får hon inget gehör:

Om en olycka väl händer kan det sluta väldigt illa om man inte är bältad. Om bussen välter och en ruta krossas kan man ramla ut och bli klämd under bussen. När två bussar frontalkrockade utanför Uppsala en vinter för ett par år sen dog till exempel sex personer.

Men trafikpolischefen Per Lange tror inte att det är realistiskt att komma åt slarvet med bälten genom fler poliskontroller. Han tror det vore bättre om bussarna utrustades med ett tekniskt kontrollsystem:

Lyssnartips

Det här inslaget kom helt eller delvis till genom ett tips till vår publikredaktör.

 

Hör av dig till oss om din vardag så att vi tillsammans kan göra Sörmlands bästa radio.

 

Ring 016-16 16 63

 

Läs mer om Publiknätverket och följ oss gärna i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".