Foto:Katarina Wahlström/Sveriges Radio

Kraftig förbättring av landstingets ekonomi förra året

Landstinget Sörmland gjorde ett resultat på 135 miljoner kronor förra året. Det visar det preliminära bokslutet. Och det var klart bättrre än 2012.

Men om man räknar med sänkta räntor och intäkter från realisationsvinster från fastighetsförsäljningar så blir resultatet 321 miljoner kronor plus. Året före var motsvarande resutlat 57 miljoner.

Det positiva resultatet har flera förklaringar, enligt landstinget.

Skattehöjningen förra året tillsammans med återbetalningar av tidigare inbetalda sjukförsäkringspremier till AFA försäkring är viktiga förklaringar, men också återhållsamhet med kostnader och ekonomistyrning i de olika verksamheterna. 

Alla nämnder redovisar positiva resultat med undantag för primärvårdsnämnden och nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet.  

Länssjukvården redovisar en positivt resultat på 24 miljoner kronor.

Skatteintäkter och statsbidrag ökade i landstinget med totalt 9,4 procent jämfört med föregående år. Ökningen berodde framförallt på den höjda skattesatsen men även på ökade intäkter genom systemet med skatteutjämning.

Landstinget gick med 100 miljoner minus 2008 då kostnaderna var betydligt högre än intäkter och statsbidrag. Landstinget beslutade då om att höja skatten med 65 öre 2009 vilket förbättrade ekonomin.

Även för 2010 var resultatet positivt och en bidragande orsak till detta var att landstinget fick ett statligt konjunkturstöd på drygt 100 miljoner kronor. Året därefter gick det utför igen., med högre kostnader än skatteintäkter och statsbidrag.

Då sattes sparåtgärder in och 2012 och 2013 stärktes ekonomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista