1 av 3
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 3
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Polisen agerar olika mot bältesförseelser

2:55 min

Polisen är olika tuff i olika län mot busspassagerare som struntar i bältet på länsbussar.

Som vi berättade igår är det många som åker utan bälte bussarna i Sörmland, men det är väldigt få som bötfälls för det. 

I Jönköping är risken att åka på böter betydligt större. Trafikpolisen Rolf Högberg åker buss i civila kläder och kollar vilka passagerare som fuskar med bältet. 

– Man försöker sätta sig ganska centralt då, och sen så tittar man runt omkring. Sedan har vi polisbilar eller polismotorcyklar som följer med, så de tar hand om den som stiger av.

De flesta passagerarna kliver av vid ändhållplatsen och då tar Rolf Högberg fram polisradion och rapporterar till patrullen vilka som saknat bälte. De passagerna stoppas och får böta 1 500 kronor. Rolf Högberg ägnar två veckor om året åt att spionera på bältesfuskare.

– Man får ju åka mycket buss, så att säga.

Samtidigt går polisen ut i lokal media för att uppmärksamma folk på att använda bälte.

Skoleleven Ayan Anwar i Nyköping använder bara bälte ibland på länsbussarna. Hon vet att hon kan få böter om hon struntar i bältet, men är inte orolig, eftersom hon aldrig varit med om någon poliskontroll. Hon tror att Jönköpingspolisens metod kan vara effektiv.

– Det är smart, för folk blir rädda. Ingen vill ju betala böter, säger Ayan Anwar.

Sörmlandspolisens kontroller av bältesanvändningen ser helt annorlunda ut. Här stoppas bussar slumpvis och uniformerad polis kliver ombord och säger åt folk att ta på sig bältet. Men ingen bötfälls, eftersom bussen står still när polisen är ombord. Bälteskravet gäller bara när bussen är i rörelse.

Sörmlandspolisens mål är att uppmärksamma passagerarna på att det är lag på att ha bälte, inte att bötfälla. Trafikpolischefen i Sörmland, Per Lange, tycker att Jönköpingspolisens metod är olämplig.

– Jag skulle tycka att det kändes oerhört olyckligt om jag suttit och tittat på folk som inte hade bälte och det sedan hände en olycka och jag inte sa till innan vi startade, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista