Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio

Långa väntetider på Mälarsjukhuset

Samma problem varje år
1:20 min

Antalet lediga vårdplatser på Mälarsjukhuset i Eskilstuna är just nu få och det innebär långa väntetider framförallt på akuten.

Orsaken är att sjukhuset har många patienter inlagda just nu.

– Väntetiderna är långa för patienter som inte är akut- eller livshotande sjuka eller skadade, säger Birgitta Barkne Nilsson, verksamhetschef på akutkliniken på Mälarsjukhuset.

Trots ett antal extra vårdplatser och hjälp från Kullbergska sjukhuset i Katrineholm som tagit emot patienter de senaste dagarna, så är behovet i det närmaste lika stort som antalet vårdplatser på hela Mälarsjukhuset.

För att underlätta i mesta möjliga mån uppmanas patienter att i första hand kontakta 1177 och sin vårdcentral för att få vård.

– Vi nekar ingen vård men som situationen är just nu kan väntan bli lång om det man behöver hjälp med inte bedöms som akut, säger Birgitta Barkne Nilsson i ett pressmeddelande.

Akuten är särskilt drabbad av långa väntetider.

– Många får komma in och ta extra pass för att lösa det här. Men det är också en arbetsmiljöfråga som ska fungera, säger Birgitta Barkne, verksamhetschef på Mälarsjukhuset akutkliniken

Hon lägger till att det är tufft för personalen att ständigt arbeta under tryck och förklarar att de brukar ha samma problem varje år eftersom fler blir sjuka under januari och februari. Dessutom finns färdigbehandlade patienter som ligger kvar på sjukhuset och väntar på plats i kommunen, men de har också ett högt tryck, enligt Birgitta Barkne.

– Vi bedömer dagligen patientsäkerheten och alla jobbar på att lösa det för alla bästa sätt för patientens skull, framhäver Birgitta Barkne. 

Mälarsjukhuset jobbar långsiktigt för att inte hamna i samma situation igen och de har börjat se över rutinerna och vårdplatserna. Men för tillfället finns det inte någon möjlighet att öppna en avdelning till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".