Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Eftermiddag

"Att vara kvinna kan påverka hälsan"

12 min

Sharareh Akhavan är docent i folkhälsovetenskap och har alltid reagerat på orättvisa. Därför deltar hon just nu två olika projekt på Mälardalens högskola på temat vård och jämlikhet.

I projektet "Vård på lika villkor" som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL och som bland annat utspelar sig på en vårdcentral i Eskilstuna, är målet att alla människor oavsett kön, ålder, etnicitet och inkomst ska bemötas och behandlas på ett likvärdigt sätt.

I projektet "Sociala skillnader i mammografiscreening" är syftet istället att se vilka grupper av kvinnor som av någon anledning inte tar del av den välfärdsservice som mammografin ska erbjuda alla kvinnor mellan 40 och 74 år.

– Statistiken visar att i genomsnitt låter 20 procent av kvinnorna bli att gå på mammografi och i vissa delar av landet går siffran ända upp till 40 procent, säger Sharareh Akhavan.

Hon ser fram emot att om fyra år kunna visa på varför och framförallt visa vad som behöver göras för att vården ska bli jämlik.     

– Jag har alltid reagerat mot orättvisa och är väldigt intresserad av de här sociala och strukturella frågorna som påverkar folks hälsa. Och en av de faktorerna som kan påverka hälsan, det är just att vara kvinna, säger hon.   

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista