Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

"Kommunen måste ta vara på invandrad kompetens"

1:24 min

Eskilstuna måste identifiera och ta vara på den kompetens som finns bland personer som invandrat till kommunen. I alla fall om kommunen ska kunna fortsätta växa och vara framgångsrik.

Det skriver kommunens integrationsstrateg, Vedad Begovic, i ett förslag till interkulturell strategi fram till 2018 och som kommunsstyrelsen ska fatta beslut om.  

Enligt Vedad Begovic krävs det att kommunen handlar på samma sätt som den tidigare gjort vid arbetskraftinvandring.

– Det handlar inte bara om det som finns på papper, betyg och diplomer, utan också erfarenheter som man kan tillämpa inom barnomsorg och äldrevård. De bbehöver bara komplettera det teoretiska. Vi ska kartlägga allas erfarenheter och jobba långsiktigt med attityder.

Vedad Begovic skriver i förslaget att det framförallt är den ökade invandringen som förklarar att befolkningen har växt och att strategin ska vara ett verktyg för politiker, chefer och anställda för att öka kunskapen när de möter människor med annan social, etnisk och religiös bakgrund.

– Det som är viktigt är förståelse. Det är inte bara de som kommit hit som ska integreras utan det är vi alla, vi som är födda här, vi som är etablerade här, det är vi också som ska integreras i det nya samhället. Vi ska förstå att det finns kompetens även utanför Sverige, även utanför Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista