Ingrid Blomérus, Katitzis grundare. Foto: Jenny Cattani/Sveriges Radio.

HVB-hemmet Katitzi kan tvingas stänga

1:49 min

Efter bara två år kan HVB-hemmet Katitzi i Vingåker komma att tvingas stänga. Hemmet har svårt att få flickor till boendet och enligt de som driver hemmet så beror det på fördomar eftersom hemmet riktar sig till framförallt romska flickor.

Sedan två veckor tillbaka står boendet tomt.

– Jag blev ledsen, jag vet att vi behövs för romska familjer, för tjejer. Vårt sätt att jobba är unikt och det är tråkigt om vi behöver stänga, säger Ingrid Blomerus, en av dem som driver hemmet.

För två år sedan slogs dörrarna upp till HVB-hemmet Katitzi mitt i centrala Vingåker. Hemmet riktar sig till flickor i åldrarna 14 till 19 år med bland annat psykosociala problem. Katitzi har valt att nischa sig genom att ta emot framförallt romska flickor. 

Ingrid Blomerus är själv rom och ser stora fördelar med det i sitt arbete på HVB-hemmet.

– På vårt hem jobbar vi alltid, en rom och en icke-rom. När tjejerna ser att det finns ett samarbete så lär de sig att de kan lita på samhället.

Hemmet har plats för 6 flickor samtidigt, men sedan starten har endast 3 flickor, alla med romsk bakgrund, vistats på hemmet.

– Det handlar om fördomar. Några föräldrar har ringt oss och berättat att deras socialtjänst sagt saker som, "vill du att din dotter ska bli en rom", eller "vi har inga romer i den här kommunen", när vi ringt till dem, fast det inte stämmer, säger Ingrid Blomerus.

Och den sista februari kommer de att behöva säga upp sitt kontrakt på huset om de inte får några flickor till hemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista