Jonas Andersson. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio.

Vårdförbundet kritiskt till väntetiderna: Problemen är inte nya

1:23 min

Vårdförbundet anser att trycket på Mälarsjukhuset har varit för högt under flera år och inte bara just nu. De långa väntetiderna på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, gör att personalen måste jobba extra pass.

Orsakerna är enligt fackförbundet brist på vårdplatser och på personal.

– Vi har jobbat under de här förhållandena i flera år. Vi är ganska vana. Men just den här vintern har det varit extremt vilket inte är hållbart längre, berättar Jonas Andersson som är sjuksköterska på akuten i Eskilstuna och aktiv i Vårdförbundet.

För närvarande har sjukhuset öppnat extravårdplatser och personalen tar också extra arbetspass.

Jonas Andersson förklarar att det också är en fråga om tillgång på personal, särskilt när det gäller sjuksköterskor. Han anser att den aktuella bristen är en produkt av en ohållbar arbetsmiljö som har pågått i många år.

Vårdpersonalen måste ta hand om alla som väntar på en vårdplats och samtidigt göra en rätt bedömning av alla patienter som fortsätter att komma in på sjukhuset. Det kan vara svårt att hitta balansen.

Det här höga trycket kan även påverka patientsäkerheten, enligt Jonas Andersson. Han lägger till att man inte kan arbeta på ett bra och effektiv sätt under sådana förhållanden.

– Det är tråkigt att behöva ägna så mycket tid åt att förklara för patienterna vad det är som dröjer i stället för att ägna tid åt det som vi egentligen vill göra som är att ta hand om de sjuka, säger Jonas Andersson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista