Volvo gör sig av med ytterligare anställda. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Fler Volvojobb ska bort

Lastmaskintillverkaren Volvo CE med stor verksamhet i Eskilstuna berörs bara till en liten del av det omfattande sparpaket som Volvokoncernen presentrade idag.

Sammanlagt ska 4400 anställda brot, vilket är 2000 fler än vad Volvo tidigare avviserat. I princip gäller det tjänstemän och konsulter vars kontrakt ska avslutas.

För Volvo CE:s del rör det sig globalt om 200 anställda och konsulter, säger Magnus Bäärnhielm, informationsansvarig i Volvo CE.

Enligt honom har Volvo CE redan till största delen genomgått den typ av omorginisering som nu ska ske när det gäller lastbilstillverkningen.

Innan de fackliga förhandlingarna är avslutade vill dock inte Volvo specificera hur många tjänstemän och konsulter som berörs just i Sverige.

Vinsten för anläggningsmaskiner ökade från knappt 235 miljoner kronor det fjärde kvartalet 2012 till 272 miljoner kronor motsvarande kvartal förra året, vilket är en ökning med 16 procent.

För helåret minskade vinsten från 5,7 miljarder kronor till knappt 2,6 miljarder kronor, men då är inte omstruktureringskostnader medräknade.

Den totala marknaden för anläggningsmaskiner i Europa minskade med fyra procent under perioden januari till november 2013 jämfört med samma period föregående år. I Nordamerika steg marknaden med en procent och i

Sydamerika gick den upp med fem.

Asien exklusive Kina steg med en procent och i Kina var uppgången lika stor, men i Kina visar marknaden tecken på återhämtning i den allmänna byggindustrin.

Jämfört med den svaga perioden september-november 2012 steg den kinesiska marknaden med 24 procent, framförallt för lätta och medeltunga grävmaskiner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista