Lars G Linder, S, är kritisk till att Eskilstuna församling inte kommer att använda församlingshemmen som vallokaler. Foto: Malin Marcko/Sveriges Radio.

Lars G Linder kritisk till stängda vallokaler

0:26 min

Eskilstuna församling har beslutat att inte hyra ut församlingshemmen som vallokaler i samband med de allmänna valen den 25 maj och 14 september. Gruppledaren för Socialdemokraterna i Eskilstuna församling, Lars G Linder, vill att beslutet ändras.

Han säger att han tycker att det känns främmande och tycker att Svenska kyrkan ska vara en öppen folkkyrka som inte stänger dörren när folket går till val.

I en skrivelse till kyrkorådet kräver han att beslutet ska ändras.

– För det första har Sveriges riksdag i bred enighet så sent som den 17 december 2014 beslutat om ytterligare förstärkningar i vallagen, för att inte stänga ute väljare på grund av dålig tillgänglighet till vallokalerna. Våra församlingshem har, och det ska vi vara stolta över, hög tillgänglighet också för personer med funktionshinder. Varför ska de då inte användas en söndag vart fjärde år som vallokaler?

Lars G Linder säger att församlingshemmen sedan många år har använts som vallokaler vilket gör att eskilstunabor får lära sig att gå till andra vallokaler vilket inte underlättar möjligheten att delta i valen, enligt honom.

– Väljarna är vana att gå dit och församlingshemmen är anpassade för personer med funktionshinder av olika slag. Kyrkan ska vara en öppen folkkyrka och vara en öppen aktör. Den ska ju inte stänga igen.

Men Birgitta Ehrenström, kyrkorådets ordförande säger församlingen kommer att ha annan verksamhet vid valen och tycker att kritiken är överdriven.

– Det har jag mycket svårt att förstå, att eskilstunaborna inte skulle kunna gå till andra lokaler. Jag kan inte säger hur det blir när kyrkorådet tittar på det här. Jag uppfattar det som lite överdrivet.

Vad tycker du? Kommentera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista