Mindre förlust än tidigare för SSAB

Ståltillverkaren SSAB EMEA där anläggningen i Oxelösund ingår, gjorde ett rörelseresultat förra året på minus 761 jämfört med minus 930 året före.

Förlusten för SSAB-koncernen som helhet ökade förra året. Företaget redovisar ett rörelseresultat på drygt 1,1 miljard kronor minus jämfört med 96 miljoner minus 2012.

Lägre priser och negativa valutaeffekter var de främsta orsakerna till resultatförsämringen. Dock påverkades resultatet positivt av lägre rörliga tillverkningskostnader, högre volymer, lägre fasta kostnader och ett högre kapacitetsutnyttjande, skriver SSAB i sitt bokslut.

I rapporten skriver SSABs koncernchef Martin Lindqvist att man räknar med fortsatt förstärkning på den amerikanska marknaden, högre priser och starkare efterfrågan.

Martin Lindqvists förhoppning är att SSAB:s köp av den finska konkurrenten Rautaruukki ska vara helt klar i början av sommaren.

– Jag har svårt att se varför den inte skulle gå igenom, annars hade jag aldrig drivit på den. Säker kan man ju aldrig vara, men jag är väldigt optimistisk, säger han.

I och med köpet stärker SSAB sin ställning på den globala marknaden för specialstål, men framförallt handlar affären om att öka bolagets flexibilitet och kostnadseffektivitet.

De så kallade synergieffekterna av samgåendet väntas bli extra stora i lågkonjunktur eftersom bolaget får fler produktionslinjer att spela med och dra ner på när efterfrågan är låg.

Sedan tidigare har det meddelats att affären medför att 900 anställda i Finland och Sverige ska bort de kommande tre åren.

SSAB påverkas av valutaoron i tillväxtländerna, framförallt i Brasilien som är en stor marknad för den svenska stålproducenten.

– Där har realen blivit mycket svagare vilket påverkat vår intjäning. Volymmässigt var 2013 ett mycket bra år för oss i Brasilien, säger Martin Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista