Totalt är bageriet skyldigt runt 12 miljoner kronor, enligt Skatteverket. Foto: Leif R Jansson/TT.

Eskilstunabageri skyldigt miljoner i skatt

Ett bageri i Eskilstuna krävs på flera miljoner kronor av Skatteverket i oredovisade skatter och avgifter. Nuvarande och den tidigare företrädaren för bolaget misstänks för grova ekobrott.

Skatteverket har avslöjat svart arbetskraft och oredovisade löner och intäkter i stor skala och det ska ha pågått i flera år. Bolaget krävs på flera miljoner kronor i ytterligare skatt och skatteböter av Skatteverket.

Enligt Skatteverket, som med polisens hjälp utrett företaget, är bristerna i bokföringen stora.

Vid polisens husrannsakningar visade det sig också att flera anställda saknade uppehålls- och arbetstillstånd.

Skatteverket har bland annat granskat ägarens, hans frus och deras dotters konton och konstaterat att det gjorts en stor mängd insättningar av kontanter till deras konton. Insättningarna har gjorts i automater och på bankkontor.

Ägaren har i förhör sagt att en del av insättningarna kan han själv ha gjort eftersom det handlar om återbetalningar av pengar som bolaget är skyldig honom. Han säger också att folk som han hjälpt att betala räkningar för har satt in pengar. Men vem som satt in pengar på hans fru konto kan han inte säga.

Enligt Skatteverket har det varit omöjligt att granska bolagets kassabehållning eftersom kontanta kundinbetalningar har bokförts först i efterhand, men att bokföring inte skett löpande tyder, enligt myndigeten, på att samtliga affärshändelser inte har bokförts.

Enligt Skatteverket har det inte funnits någon systematisk dokumentation av den ekonomiska redovisningen och bokföringen har allvarliga brister.

Skatteverket har bland annat kontrollerat redovisningen av brödförsäljningen och skillnaden mellan inköpta brödpåsar och redovisad försäljning.

Vid spaning som polisen har genomfört har det avslöjats att företaget använt svart arbetskraft. Exempelvis hittades en man sovande i en husvagn i anslutning till lokalerna. Han har i polisförhör sagt att han bodde i husvagnen gratis, fick lönen i kontanter och vistades olovligt i Sverige och att han arbetade svart på bageriet.

Vid en husrannsakan i juni 2012 upptäckte polisen att sju anställda saknade uppehålls- och arbetstillstånd. Fyra av personerna fanns inte i bolagets löneredovisning och saknade kontrolluppgifter från bolaget 2012.

Enligt Skatteverket är det inte möjligt att utreda exakt vilka personer som arbetat när eller hur mycket var och en av den svarta arbetskraften arbetat eller fått i ersättning. De betraktas därför som okända. Men verket konstaterar att bolaget struntat i att redovisa en del av lönerna.

Bageriet krävs på stora summor i oredovisad moms och arbetsgivaravgifter.

Polisutredning är avslutad och den är delgiven de misstänkta, som är företrädaren för bolaget och den tidigare.

De är bland annat misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, men också för brott mot utlänningslagen genom att företaget har låtit folk jobba utan arbetstillstånd.

– Det är svartjobbandet som utgör grunden för det grova skattebrottet, säger Sune Asp vid polisen.

Enligt polisens utredning har bageriet under perioden januari 2010 till mars 2012 underlåtit att betala arbetsgivaravgifter på närmare sex miljoner kronor, beräknat på ett löneunderlag på 17,7 miljoner kronor. Sedan tillkommer moms på 1,9 miljoner kronor.

– I klartext har de låtit folk jobbat svart för 17,7 miljoner kronor, säger Sune Asp.

På fredagen var företaget skyldigt 12 miljoner kronor, enligt företagets skattekonto. Men det kan finnas skattetillägg som företaget har anstånd för.

Företaget har överklagat Skatteverkets beslut som gäller åren 2009-2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".