Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

Rökförbud i sex av Sörmlands kommuner

1:05 min

De flesta kommuner i Sörmland har infört rökförbud. Tre kommuner har ännu inte gjort det.

I januari infördes rökförbud i Strängnäs och därmed är det bara tre kommuner som inte har införts det bland de nio kommunerna i Sörmland, i Gnesta, Trosa och Eskilstuna.

I Nyköping infördes ett rökförbud 2009, och även om det var en del protester i början, så har de tystnat med tiden, enligt Ingrid Lindbom, HR-chef i Nyköping.

– Det var väldigt många synpunkter, ungefär att "är inte det här överförmynderi från kommunens sida". Men vi hade hela tiden inställningen att vi vill stödja och motivera dem som har slutet.

Hur många har slutat?

– 50. 

I Eskilstuna håller kommunen just nu på att bestämma detaljerna i det rökförbud som ska införas för kommunens anställda i maj.

Förbudet ska gälla såväl anställda som förtroendevalda och kommunen kommer att erbjuda hjälp att sluta röka för den som vill.

Annika Tjernström, HR-direktör i Eskilstuna, säger att hon har inte hört många klagomål på besluutet om att införa rökförbud.

– Det har ändå mottagits positivt.

Exakt hur det ska fungera i alla organisationer, med flextid och annat, är inte helt klart utan håller just nu på att diskuteras.

– Det handlar om vilken hjälp och stöd man kan få om man vill sluta röka, det handlar om vilken ersättning man kan få för nikotinläkemedel och andra frågor.

Men vad som händer med dem som bryter förbudet och röker på arbetstid är klart, enligt Annika Tjernström.

– Det blir dialog mellan chef och medarbetare.

Dessa kommuner har infört rökförbud

Oxelösund, januari 2007

Nyköping, juli 2009

Vingåker, januari 2008

Flen, juni 2010

Katrineholm, september 2010

Strängnäs, januari 2014

Eskilstuna, maj 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista