Per Bergström, Inger Jansson och Gunnar Örnerborg bor alla runt den tilltänkta anläggningen. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio

Protester mot stenkross i Taxinge

1:50 min

Byggföretaget Skanska vill ta hand om flera miljoner ton sten i en stenkross i Taxinge, på gränsen mellan Sörmlands och Stockholms län. Boende i Mariefred och Taxinge protesterar mot Skanskas planer.

Verksamheten kommer att innebära ökad trafik av lastfartyg vid Stora Härnöns naturreservat i Strängnäs och tung trafik genom välbesökta turistattraktioner i Taxinge.

Inger Jansson bor granne med Östra Sörmlands Järnväg, bara några hundra meter från den planerade stenkrossen.

– Det är fruktansvärt. Vi kommer inte kunna sitta på vår altan eller någonting, säger hon.

För en tid sedan köpte Skanska ett tidigare militärt bergrum i Taxinge inklusive en kaj vid mälaren. Här vill företaget ta emot och krossa över 1,5 miljoner ton sten från bygget av Förbifart Stockholm.

Skanska tänker sig att ta emot två fartyg om dagen men har ansökt om hamnverksamhet dygnet runt. Stenmassorna ska sedan fraktas med dumper alternativt transportband till bergrummet där det krossas å sedan fraktas vidare med lastbilar.

Verksamheten vid Gripsholmsviken förväntas pågå mellan fem och tio år.

Flera hundra personer har skrivit på protestlistor och anslutit sig till en aktionsgrupp som nu försöker stoppa Skanskas planer. En av de närboende är Per Bergström, som tycker det är viktigt att värna om de unika miljöerna.

– Det finns allt färre platser i storstadsnära regioner där man kan hitta den här stillheten. Det är viktigt att värna det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista