Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Enighet om miljonpaket för utökad tågtrafik

Nya steg har tagits i planerna på en miljonsatsning på tåg i Sörmland och fem andra län.

I december enades de olika länen om att satsa 350-400 miljoner kronor på tågtrafik. Under våren ska olika instanser i Sörmland fatta beslut.

Landstingen i Sörmland, Stockholm, Västmanland, Örebro, Uppsala och Östergötland vill göra miljardinvesteringar för att utöka pendlingsmöjligheterna genom ett eget tågsystem.

Under våren ska kommunerna i Sörmland, landstinget oh Kollektivtrafikmyndigheten fatta beslut om ett paket på 400 miljoner kronor för tågtrafiken – kostnaden för att köra tågen.

Landstingen ska tillsammans köpa in tåg och upphandla pendlingstrafik i regionen.

Om fullmäktigeförsamlingarna i alla sex landstingen säger ja är det tänkt att trafien ska komma igång 2017 när Stockholms Citybana är klar.

Den 11 december undertecknade av ordförandena i Kollektivtrafikmyndigheterna i länen en genomförandeplan där det framgår vem som ska betala vad och hur många avgångar det handlar om.

– Det finns en plan för hur det ska gå till, säger Åsa Kullgren, ordförande i Kollektivtrafikmyndigheten i Sörmland.

Landstinget Sörmland betalar redan idag för tågtrafik, exempelvis tåget till Stockholm, Sörmlandspilen, Nyköpingsbanan och Gnestapendeln och Uven, säger Åsa Kullgren.

Paketet som har klubbats innebär att skattebetalarna i Sörmland inte betalar något mer än de gör idag.

– Det kommer bli plus-minus noll. Skattebetalarna betalar redan idag för tågtrafik. De ska betala motsvarande kostnad, säger Kullgren.

Målet är att Sörmland ska får fler avgångar för samma pengar.

– Vi ska göra oss oberoende av SJ och vi ska sköta det själva och söka tågtider och upphandla tåg, säger Kullgren. 

Bolaget Mälardalstrafik, Mälab, skickar ut beslutsunderlag till kommunerna och alla nio kommunfullmäktigeförsamlingar, landstinget och Kollektivtrafikmyndigheten ska fatta beslut om tågpaketet under våren.

– Kommunerna ska teckna borgen för tågen, säger Åsa Kullgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista