Liljedahlshemmet i Gnesta. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio.

Gamla och sjuka i Gnesta tvingas vissla på hjälp

3:31 min

I Gnesta har anhöriga till en cancersjuk 70-årig man på äldreboendet Liljedahlshemmet anmält kommunen till Inspektionen för vård och omsorg.

Orsaken är 70-åringen tvingas använda en visselpipa för att kalla på hjälp eftersom larmet krånglat i flera år.

De anhöriga uppger att mannen vid flera tillfällen larmat förgäves och fått kämpa för att ta sig till toaletten själv, en gång med resultatet att han svimmat på golvet och tvingats till en operation.

"Det är fullständigt oacceptabelt och ovärdigt att en person som är svårt sjuk i cancer ska behöva känna sig orolig och stressad varje gång han behöver gå på toaletten eller behöver hjälp med något. Att han ska behöva utsätta sig för fara vid vistelsen på Liljedalshemmet", skriver de anhöriga i anmälan.

Det har varit problem med larmen under lång tid. P4 Sörmland rapporterade i höstas om problemen.

Ett annat exempel på bristerna gäller en cancersjuk 53-årig kvinna som vårdades i livets slutskede på Liljedahlshemmet.

Hon fick en visselpipa för att larma, men hon hade inte lungkapacitet nog för att orka vissla i den, enligt Arne Malmkvist, tidigare politiker i Kristdemokraterna i Gnesta och mångårig vän med kvinnan.

– Hon fick en klocka att pingla med av en bekant, men hon orkade inte lyfta den. Dörren var stängd. Man satte in en rörelsedetektor på en träbit och utanför dörren satte man en liten lampa för att uppmärksamma att hon behövde hjälp. Sedan gav de henne en visselpipa.

Arne Malmkvist hävdar att han påtalat problemen, men att ingenting har hänt. Han säger att personalen uppmanar de anhöriga till de som skrivs in att köpa en visselpipa eller en ringklocka.

– Antingen lagar man larmet eller sätter upp ett nytt. Det är under all kritik. Det är 2014 vi lever och inte 1814. Vi pratar om människor i livets slutskede.

På Sörmland har sökt Birgitta Brus, ordförande i socialnämnden utan att lyckas, men hon sa till TV4-nyheterna på fredagen att det är glapp i trygghetslarmet, att de "kan fungera eller inte fungera" men att hon ska se till att ett nytt installeras.

Vad har du för erfarenheter av brister i vården? Kommentera eller/och hör av dig till P4 Sörmlands Publiknätverk. 016-16 16 63.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista