SSAB i Oxelösund. Foto: Johannes Ledel Karreskog.

Företag försiktigare med valutasäkring

Svenska företag blir försiktigare att göra så kallade valutasäkringar, trots osäkerheten på valutamarknaden.

För ståltillverkaren SSAB har den starka svenska kronan kostat flera hundra miljoner förra året.

– Det är ju inte så långsiktigt, vi säkrar mellan ett kvartal och ett halvår framåt, så det här effekterna kan vi fördröja lite över tiden och kanske jämna ut dom lite mellan kvartalen men annars så drabbas vi fullt ut av det här, precis som alla andra, säger koncernchefen Martin Lindqvist som menar att valutaförlusterna är svåra att komma runt.

I samband med finanskrisen från 2008 blev priset högt för många företag som genom försäkringar ville gardera sig mot valutaförluster när kurserna ändrades. Allt för att slippa överraskningen att exempelvis en betalning i dollar plötsligt inte var lika mycket värt i  kronor.

Men när orderingången tappade fart blev försäkringarna dyra. Motsvarande scenario vill storföretagen undvika idag säger valutastrategen Anders Eklöf på Swedbank

– Konkurrensen är knivhård och då kanske man tar de säkra före det osäkra att sälja valutor mer eller mindre löpande när man tar in orderna

Trenden går att se som ett tecken på sviktande tillit för konjunkturutvecklingen menar han.

– De flestas förtroende för styrkan i återhämtningen har fått sig en törn och man ser de osäkerheter i världsekonomin som finns, med fortfarande höga skuldsättningsgraden i många av de stora viktiga ekonomierna

Det är främst bland de stora svenska exportföretagen inom råvarusektorn oron är som mest befogad för att kronan ska stärkas gentemot dollarn. Swedbanks egen prognos talar dock för motsatsen med en försvagning av kronan under året:

– Vi tror ju att dollarn ska stärkas, den amerikanska ekonomin stärks, i så motto ser vi dollar/kronor upp mot nånstans närmare sju kronor igen så att ett visst hopp då för de företag som är beroende av dollarkursen ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista