Vill få bort pappersarbetet från vårdpersonalen

1:29 min

Majoriteten i landstinget vill minska pappersarbetet för vårdpersonalen. En dåligt grundad satsning som mest handlar om att det är valår, enligt oppositionen.

Vårdpersonalen ska ägna tid mer tid åt vård och mindre till pappersarbete. Det var budskapet när landstingsstyrelsen i Sörmland i dag lanserade ett projekt för att minska det administrativa arbetet för vårdpersonalen i länet.

Men Magnus Leivik, moderat landstingsråd i oppositionen, menar att de lyft precis den här frågan tidigare utan få gehör.

– Man har inte velat lyssna på någon annan, utan då väntar man till det blir valår och så ska man göra en utredning som baseras på ett obefintligt beslutsunderlag.

Den här kritiken riktar moderaten Magnus Leivik mot majoriteten i landstingsstyrelsen med den socialdemokratiska ordföranden Åsa Kullgren i spetsen. Men Åsa Kullgren menar istället att man gör satsningen nu för att landstinget i Sörmland inte kan vänta på den nationella samordningen av just vårdpersonalens arbetsuppgifter som regeringen beslutet genomföra i år.

– Vi har också lyssnat på personalen som lyfter fram att här finns det möjligheter att arbeta med att avlasta vårdpersonal för att få mer tid till patienterna. Det är därför vi gör det här nu, vi kan inte vänta, säger Åsa Kullgren.

Men Magnus Leivik tycker att majoritetens satsning är dåligt grundad och mest syftar till att vinna röster i höstens val.

– Det känns som att man skjuter från höften bara för att det är valår.

Men landstingsstyrelsens plan med utredningen är att man först ska fokusera på att samla in information innan de sätter igång med det praktiska arbetet. Visst finns det utrymmer för självkritik säger Åsa Kullgren men hon menar ändå att det här är en bra tidpunkt för att sätta igång arbetet.

– Det är klart att man måste ha en viss självkritik när man sysslar med den här verksamheten. Men det är inte så att det inte pågått något arbete med det här innan. Just nu ser vi att det behövs ett initiativ från politiskt håll och dessutom finns det beredskap för att sätt till mer resurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista