Samtal med eleverna om droger

"Bra att de var så nära"
1:20 min

De två elever som igår upptäcktes drogpåverkade under skoltid på en skola i Eskilstuna har lämnat sjukhuset och mår bra, säger skolans rektor till P4 Sörmland.

Igår eftermiddag fick två elever i årskurs åtta på Djurgårdsskolan föras till akuten efter att de påträffats drogpåverkade under skoltid.

De två eleverna mådde snart bättre men i dag har alla som går på skolan fått tid att prata det som hänt med sina lärare.

Och incidenten kommer även tas upp med elevernas föräldrar.

Skolans rektor Ingmarie Lindkvist menar att det på sätt och vis var tur att det hände så nära skolan.

– Det som ändå var bra i det hela var att de var nära skolan där vi kunde hjälpa dem snabbt, säger hon.

Det var igår eftermiddag som lärare på Djurgårdskolan i Eskilstuna upptäckte två elever i årskurs åtta som visat tydliga tecken på att vara drogpåverkade. Enligt sjukhuspersonalen som tog hand om eleverna efteråt har de troligtvis tagit den cannabisliknanade drogen spice. Rektor Ingemarie Lindkvist menar att personalen på skolan jobbar aktivt mot droger men att det är svårt att helt förhindra att sådan här händelser sker även under skoltid.

– Oavsett när det händer så är det alltid tragiskt. Det är ju klart att våra högstadieelever har fritt att röra sig både på skolans område och utanför skolan.

Samtliga rektorer på Djurgårdsskolan träffade idag skolchefen i kommunen för att diskutera hur kommunens arbetet för att förhindra att elever tar droger kan utvecklas.

– Den här händelsen kan inträffa på vilken som helst av våra grundskolor och därför kommer vi tillsammans med skolchefen nu titta på hur vi fortsätter att jobba förebyggande, vad gör vi redan nu och hur kan vi ta det här vidare? säger rektor Ingmarie Lindkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".