Foto: Andreas Jennersjö/Sveriges Radio.

Flen enda kommunen där arbetslösheten inte sjunker

Arbetslösheten sjunker i länet enligt den rapport som Arbetsförmedlingens publicerade tidigare i veckan. Överallt utom i Flen.

Utvecklingen är svagt positiv i alla sörmländska kommuner utom i Flen, där en arbetslöshet på drygt 13 procent tycks bitit sig fast.

Mattias Jädergren är arbetsförmedlare i Flen och han tror att det finns flera faktorer som förklarar den fortsatt höga arbetslösheten.

– Vi har ju haft det tufft här i Flen vilket leder till mindre skatteintäkter för kommunen och därför färre anställningar inom kommunen. Samtidigt ser att våra ungdomar har en rätt så låg utbildningsnivå.

Men trots att många jobb försvunnit från Flen finns det idag flera småföretagare som fortfarande lyckas hålla liv i sina verksamheter i Kommunen. Raied Essam är en av dem, han driver en mindre restarung i Flens centrum. Han tror att en lösning för att få ner arbetslösheten är att göra det lättare för småföretagare att anställa.

– Om man sänker skatten öppnar man vägen till oss. Så istället för att anställa en så kan man anställa två - tre stycken.

Efter en tid med lite osäker inriktning från kommunledningen vad gäller arbetet för att sänka arbetslösheten så tror ändå Mattias Jädergren på arbetsförmedlinges Flen på en ljusning på arbetsmarknaden i kommunen.

– Jag känner ändå att klimatet bland arbetsgivarna i kommunen är väldigt positivt och vi jobbar alla tillsammans för att nå bättre siffror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista