Outokumpu blir kvar i Torshälla.

Outokumpu kvar i Torshälla - 200 får behålla jobbet

0:58 min

Ståltillverkaren Outokumpu har valt att behålla verksamheten i Nyby, Torshälla. Därmed räddas jobben för runt 200 anställda.

Beskedet om att Outokumpus kallvallstillverkning av rostfritt stål kommer att vara kvar i Torshälla kom i samband med attt företaget presenterade sitt resultat.

Det finska stålföretaget har utrett sin svenska verksamhet efter sammanslagningen med tyska Thyssen Krupp. Beskedet idag blev att att det blir verksamheten i Långshyttan i Dalarna, med 170 anställda, som läggs ner. Istället satsar nu företaget på Torshälla och de två större enheterna i Avesta och Degerfors.

Beskedet hälsades med lättnad av de anställda som tog emot det på förmiddagen.

– Det känns ju bra för framtiden, man börjar ju bli gammal, men det här är bra också för de unga och för Torshälla och hela Eskilstuna kommun, säger Pertti Pietilainen.

– Jag har jobbat 33 år här på kallvalsen och varit med några gånger tidigare då vi varit nedläggningshotade, men den här gången var det allvarligare. Jag är ju i den åldern att om jag hade blivit arbetslös nu så hade det varit katastrof, då hade jag varit ute från arbetslivet. Men nu är alla jätteglada, säger Reijo Karttunen.

Inte oväntat så välkomnas det här beslutet från företaget av kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson.

– Det är oerhört positivt, vi vet vilken tyngd som vilat på medarbetarna. Att få ett sådant här besked som kvitto på det jobb som gjorts ute i verksamheten är ett fantstiskt besked för Eskilstuna och, skulle jag gissa, också för dem som arbetar där, säger Jimmy Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista