1 av 2
Rådhustorget och Rådhusbron in mot stan. Bilden är tagen före 1894. Fotograf: Axel Askling.
2 av 2
Staty av St Eskil. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio.

Eskilstuna 350 år: Sankt Eskil kristnar staden (del 1)

Resa tillbaka till Eskilstunas vagga - första delen
5:11 min

Sankt Eskil, Rademacher och Munktell är några personer som har satt sina spår i Eskilstunas historia. Vi ska starta en resa från 1000-talet, då Sankt Eskil sägs ha kommit till bygden för att kristna de kanske 100 invånarna där.

Vi startar vid Slottsskolan i Eskilstuna, en plats, som enligt författaren och historiken Bror-Erik Ohlsson, kan kallas för Eskilstunas vagga. Där står Sankt Eskils staty idag.

Vad symboliserar Sankt Eskilstatyn, tycker du?

– Sankt Eskil var en biskop med värdighet, det ser man direkt och en person som utspelar något speciellt, säger Bror-Erik Ohlsson, författare och historiker från Eskilstuna. Han måste ha väckt enorm nyfikenhet och beundran.

Hur mycket inflytande tror du att han hade när det gällde att sprida kristendomen?

– Jag tror att han kom att få det mer efter sin död än när han levde. Eskil var missionär och kom från England på 1000-talet. Han kom för att kristna invånarna och blev utnämnd till biskop i Tuna stift. Stiftets centrum var Tuna by, där Slottsskolan i Eskilstuna står idag.

Men Eskil mötte motstånd i sitt arbete med att föra ut det kristna budskapet och enligt legenden blev han vid ett möte med hedningar i Strängnäs stenad till döds. Det gjorde att han efter sin död blev kallad Sankt Eskil och betraktades av många som ett helgon.

Sankt Eskil begravdes sen vid gårdskyrkan, där Sankt Eskils staty står idag, alltså vid Slottsskolan.

Omkring 100 år efter Sankt Eskils död kom en del av riddarordern Johanniterna till Eskilstuna. De kom ursprungligen från Jerusalem och tog sig norrut, även de kom för att kristna och några av dem tog sig ända upp till Eskilstuna.

Hit kom de, enligt Bror Erik Ohlsson, just för Sankt Eskils skull. I gårdskyrkan gjorde de ett relikskrin för Sankt Eskils ben. Sen lockade de hit många människor genom löften om bot och frälsning.

De lät människor röra vid benen och därigenom få helbrägdagörelse, det vill säga bli botade från sjukdomar. Johanniterna byggde också ett kloster och andra byggnader för att kunna ta hand om gamla och sjuka.

Genom löften om bot och omsorg skaffade sig Johanniterna enorma rikedomar och fick gods och landegendom donerat till sig. Mycket folk vallfärdade till platsen och ett samhälle tog form.

– Det betydelsefulla var att i dess närhet växte ett samhälle upp, säger Bror-Erik Ohlsson. Och det var samhället vid Köpmangatan som blev kallad Gamla staden redan på 1700-talet, som har sin rot i Johanniternas verksamhet här uppe.

– Pilgrimer kom från olika håll och folk satte upp skomakeri, sadelmakeri och skrädderi och annat. Det blev en mängd köpmän och hantverkare som samlades där. Jag vill hävda att på 1200-talet så var det en liten stad redan.

Då kallades det Tuna by?

– Ja, men Johanniterna tyckte att det var Eskils tuna, till skillnad från andra tunor (ungefär plats) och till slut blev det redan på 1270-talet uttalat Eskilstuna. Så Eskilstunas ursprung som stad är Johanniternas förtjänst.

Johanniterna fanns kvar i Eskilstuna i drygt 350 år, men så kom Gustav Vasa till makten och beslutade att alla kloster och deras egendomar skulle tas i beslag. Så blev det och Johanniterna försvann från platsen.

Klostret revs så småningom och på 1600-talet byggde Gustav Vasas son, Hertig Karl, ett slott på platsen. Slottet blev en maktens boning fram till slutet av 1600-talet.

– Det var centrum för kungamaktens överinseende över det här området. Men det hann aldrig bli så länge eftersom det brann så snart.

Vad var det som gjorde att kungarna ville satsa i Eskilstuna?

– Det var vattenkraften här, säger Bror-Erik Ohlsson. Det var många vattenfall, många fler än idag, som kunde utnyttjas. Det var också förmånligt med kommunikationen, genom satsning på en kanal.

Allt fler människor flyttar till Eskilstuna och antalet invånare fördubblas under 1600-talet till över 600 personer. Det är då Eskilstuna får sina stadsprivilegier.

Varför ska man lära sig om sin bygds historia? 

– Om man inte kan någonting om sin stads eller bygds historia så flyter man omkring som en kork, säger Bror Erik Ohlsson, som ursprungligen kommer ifrån Uppsala, men som har bott i Eskilstuna sedan 60-talet och har forskat om Eskilstunas historia.

– Det bästa vore om man kan lite grann, för då börjar man bli rotfast här. Med kunskap föder det kärlek till stan och kärlek föder engagemang. Ska man tro på människorna att de vågar satsa någonting på Eskilstuna, så måste de tycka om den här staden och då måste det börja med historia.

Innan vi lämnar Slottsskolan ska vi träffa några av eleverna på skolan för att höra om hur de tänker om platsens historia. Jag träffar Wilma Orava i klass fyra ute på skolgården.

Känner du till något om historien just vid din skola?

– Bara att det har legat ett slott och att det kanske har funnits några gångar och sånt, säger Wilma Orava.

Vad tycker du om att lära dig om Eskilstunas historia?

– Det är spännande och kul att veta lite mer.

Klass tre på Slottsskolan har just börjat lära sig om Eskilstunas historia i ett projektarbete och många av eleverna vill berätta när Sveriges Radio Sörmland kommer på besök.

– Jag tycker mest om att lära mig om Eskil, säger William Da Ros.

Sankt Eskil levde för väldigt länge sedan. Hur tycker du att det är att tänka tillbaka så lång tid?

– Det är svårt att tänka så långt tillbaka i tiden, men jag tycker att det är bra att vi har forskare som kan tänka tillbaka i tiden.

Tänker du något på att platsen där din skola står idag var en viktig plats i historien?

– Det är häftigt att just vi är på den platsen där det har varit ett slott och nu har det blivit en skola. Det är häftigt att just jag står på en plats där det kanske stod en kung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".