1 av 2
Elever på Strängnäs Montessoriskola i arbete. Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio.

Friskola har inte råd med Sörmlandsmodellen

Vi har haft svårt ekonomiskt
1:29 min

Den så kallade Sörmlandsmodellen är unik för landet och erbjuder alla skolelever två kulturupplevelser per läsår. Men två av länets friskolor har valt att stå utanför.

I dagarna fick länets skolor höstens utbudskatalog av teater, musik och dans från Scenkonst Sörmland.

Projektet erbjuder alla skolelever två kulturupplevelser per läsår. Men Strängnäs Montessoriskola och Flens Kristna Skola är inte med.

 Montessoriskola står utanför på grund av pengar. 

– Skälen att välja bort Scenkonst Sörmland har varit akut ekonomiska och svåra prioriteringar. Utbudet är uppskattat och vi köper föreställning igen när vi har råd, säger Claes Lundgren rektor på Strängnäs Montessoriskola.

Skolan försöker erbjuda alternativ. De har på gång olika projekt kopplade till dans, musik och bild som dessutom integreras med undervisningen.

Enligt Strängnäs kommun kan friskolorna där själva bestämma om de vill vara med i Sörmlandsmodellen. Men avtalet som Landstinget har med kommunerna riktar sig till alla de 34,000 skolelever som finns i länet även de som går i en friskola.

För att garantera att alla har tillgång på två föreställningar varje läsår jobbar landstinget tillsammans med kommunerna för att hitta en lösning. De funderar på att se över hur skolpengen delas ut. 

– En lösning vore att lägga pengarna till Sörmlandsmodellen i en specifik pott som kommunen hanterar så att skolan inte behöver vara involverad i den ekonomiska transaktionen, förklarar Åsa Kratz, ordförande för nämnden för kultur och utbildning på Landstinget Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".