1 av 2
Andrea Miller, doktorand på SLU, har samlat in närmare 450 sorkar för att undersöka om de är infekterade med rävens dvärgbandmask. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 2
Maskar i vattensork-lever. Foto: Andrea Miller/SLU.

Dvärgbandmasken kan vara etablerad

Andrea Miller: I think it has to be established here
8:09 min

Förra året samlade forskaren och doktoranden Andrea Miller från lantbruksuniversitetet, SLU, i Uppsala in stora mängder sorkar av olika arter i de områden i Uddevalla och Katrineholm där man tidigare hittat rävar som burit på den även för människan farliga parasiten rävens dvärgbandmask.

Nu pågår analysarbetet.

P4 Sörmland träffar Andrea Miller i SLU:s lab i Ultuna utanför Uppsala där hon hittat fyra stora cystor på en lever från en vattensork.

– Du kan faktiskt se masken i cystan här, säger hon.

Andrea Miller berättar att de under förra våren och i höstas samlade in totalt nästan 450 sorkar som nu ska undersökas. Ungefär hälften av dem är dissekerade och hon har hittat mängder av parasiter - men eftersom det inte går att säkert avgöra med blotta ögat om det är rävens dvärgbandmask eller någon annan parasit så har prover på djurens levrar skickats vidare för DNA-analys.

Cystorna på vattensorklevern är centimeterstora och innehåller var sin mask, tre till fyra centimeter långa.

– Det är en väldigt stor mask, säger Andrea Miller.

Andrea Miller är i stort sett helt säker på att det här är en annan parasit - rävens dvärgbandmask är betydligt mindre. Men för säkerhets skull skickas prover ändå på dna-analys för artbestämning.

Forskarna är idag inte säkra på om rävens dvärgbandmask etablerades i Sverige i samband med upptäckten av några infekterade rävar för nu tre år sen, eller om den funnits här längre, i det fördolda.

Av de 127 rävspillningsprover som Andrea Miller samlade in i samma områden som hon hämtar sina sorkar har fem visat sig infekterade, två i Uddevalla och tre i Katrineholm. 

Frågan hon nu vill ha svar på är om sorkarna är infekterade, vilket i så fall bevisar att masken har en fullbordad livscykel och är etablerad här, något som rävspillningsproverna indikerar.

– Jag tror den måste vara det. Den har funnits i miljön i flera år, och det skulle vara otroligt om man lyckats skjuta av den räv som var drabbad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".