Urspårat tåg Foto: Johan Nilsson / TT

Tågen kan börja rulla på tisdag

Thomas Pihl Trafikverket: Prognosen är oklar
0:52 min

Trafikverket räknar med att kunna öppna ett spår för trafik på tisdag eftermiddag klockan fyra, efter tågurspårningen i fredags. Fram till dess ersätts tågtrafiken med buss.

Tågen kommer att gå med reducerad hastighet av säkerhetsskäl, eftersom reparationsarbeten pågår. Det betyder vissa förseningar, enligt Trafikverket.

Tåget som spårade ur körde mot stoppsignal, vilket skadade växeln och ledde till urspårningen, uppgav Trafikverket och Green Cargo på lördagen.

Trafikverkets pressekreterare Thomas Andersson uppger även för TT att lokföraren hade kontakt med trafikledningscentralen om ett misstänkt bromsfel på loket innan olyckan skedde. Detta har dock inte kunnat bekräftas av Green Cargo, som körde tåget.

– Det vi kan säga att det är en utredning som pågår. Och vi brukar inte uttala oss innan utredningen är klar, säger bolagets pressinformatör Lena Bjerkesjö till TT.

Hon säger att utredningen kan vara klar om "några veckor", beroende på omständigheterna.

Det var på fredagskvällen som fem av tågets vagnar spårade ur vid Folkesta i nordvästra Eskilstuna. En av vagnarna som blev kvar på rälsen innehåller ammoniumnitrat.

– Det är farligt gods, men det finns ingen fara för allmänheten, säger Thomas Pihl, informatör på Trafikverket.

Under lördagen rådde totalstopp för trafiken mellan Eskilstuna och Västerås, samt mellan Eskilstuna och Arboga. Tågen på sträckorna ersätts med buss. Resande från andra stationer runtom i Mellansverige påverkades också.

SJ:s plan är att fortsätta ersätta de inställda tågen med bussar så länge det behövs.

– Det är tråkigt när det blir den här typen av stopp, men det går att hantera utan att det blir svåra konsekvenser för resenärerna, säger Dan Olofsson, pressinformatör på SJ.

Under dagen bärgades vagnarna, men omfattningen av skadorna är fortfarande oklar. Trafikverket räknar med att det kan ta en vecka att åtgärda felet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".