Foto: Bertil Ericson/TT.

Läkare saknas inom primärvården

1:23 min

Landstinget saknar en plan för att nå upp till riksdagens nationella mål om en specialist i allmänmedicin per 1500 invånare.

Det menar Svenska Distriktsläkarföreningen och ger förslag till en rad åtgärder som ska skapa flera allmänläkare i primärvården.

– Staten har ansvaret för dimensioneringen av grundutbildningen av läkare. Och om staten ökar på dimensioneringen kan vi ta ett annat ansvar, säger Greger Tidlund socialdemokratiskt landstingsråd i Sörmland.

Svensk primärvård lever inte upp till kraven på snabb och kontinuerlig läkarkontakt för patienter som är i behov av det, skriver Svenska Distriktsläkarföreningen som bland annat föreslår ett ökat antal tjänster för ST-läkare, minskad administration och mer användarvänliga journalsystem samt ökad mångfald av vårdgivare, det vill säga fler små och nära läkarmottagningar.

Landstinget Sörmland får 2013 ett beräknat överskott på 180 miljoner kronor och borde ha ekonomiska muskler för i alla fall en del av förslagen. Men de pengarna är främst ämnat ombyggnationen av länets fyra sjukhus, Greger Tidlund.

– Plusset ska användas till att vi ska kunna bygga om, bygga till och bygga nytt på våra sörmländska sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista