Maskar i en lever från vattensork. Foto: Andrea Miller/SLU.

Sörmlandsfynd visar att dvärgbandmasken är etablerad

SLU: "Behöver inte utbryta stor panik"
3:04 min

Efter att ha analyserat prover från en infekterad vattensork från Östermalma i Sörmland kan SLU för första gången slå fast att dvärgbandmask, som är dödlig för människan, har en fullbordad livscykel i vårt land.

– Vi har nu kunnat bekräfta att smittcykeln kan fullbordas i Sverige, säger Johan Höglund, professor på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Rävens dvärgbandmask konstaterades första gången i Sverige för tre år sedan. Då hittades ägg från masken i avföringen hos rävar på ett par ställen, bland annat i Katrineholm och utanför Uddevalla.

Förra året samlade doktoranden Andrea Miller in närmare 450 sorkar av olika arter som är misstänka mellanvärdar för parasiten. Sorkarna fångades in dels i Uddevalla och Katrineholm, men också i bland annat Östermalma utanför Nyköping. Alla misstänkta prover skickades för dna-analys och det första positiva provsvaret har nu kommit - från en vattensork som fångades in i Östermalma.

Den infekterade vattensorken, som hade dvärgbandmask i sin lever, hittades cirka 70 kilometer från den tidigare fyndplatsen i Katrineholm. 

– Sannolikt finns dvärgbandmasken på fler platser i Sörmland. Gissningsvis finns den relativt väl spridd, men alltjämt på en låg nivå, säger Johan Höglund på SLU.

Rävar och andra hunddjur blir inte sjuka av parasiten, men kan föra vidare parasiten till både sorkar och människor. Hos människan, liksom hos sorken, bosätter sig masken i inre organ, vilket kan leda till dödliga cystor i till exempel levern. Men Johan Höglund tycker inte att det nya fyndet förändrar situationen för dem som rör sig i skog och mark.

– Än så länge är smittan bevisligen på en låg nivå så jag tycker nog att de rekommendationer som utgått från Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt gäller. Det behöver inte utbryta stor panik.

Däremot påpekar Johan Höglund att hundägare bör tänka sig för en extra gång innan de släpper sina hundar fria. 

I Centraleuropa har man försökt stoppa spridningen genom att lägga ut mat med avmaskningsmedel till rävar, men Johan Höglund på SLU tror inte att det skulle ha någon märkbar effekt. Han tror mer på att försöka minska antalet vattensorkar, till exempel genom att plöja fält för att tränga undan sorken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".