Jimmie Åkesson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Facket kritiskt till Åkessons besök på Volvo i Eskilstuna

1:30 min

Metalls fackklubb på Volvo CE i Eskilstuna tycker att företaget gör fel som tar emot Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson i morgon.

Sverigedemokraterna ska besöka flera traditionellt starka Socialdemokratiska fästen i Sverige, och börjar då i Eskilstuna där partiet fick tio procent av rösterna vid förra valet.

Men besöket på Volvo får stark kritik från facket If Metall. Facket menar att det strider mot kärnvärdet mångfald, som företaget säger sig ha.

– Jag tycker det är synd att man gör det. Volvo jobbar väldigt mycket med mångfald, att få in fler tjejer och det är ett internationellt stort företag, säger Robert Fredriksson, vice klubbordförande på Volvo CE.

Besöket var dessutom okänt för klubbstyrelsen till dess att TT tog upp frågan med facket på måndagen.

– Jag tycker faktiskt det är lite beklämmande, minst sagt, säger Robert Fredriksson till TT.

Han tycker att Volvo som företag borde sagt nej, som ett sätt att markera vad som är viktigt för företaget.

– Som organisation tror IF Metall och hela LO-kollektivet på alla människors lika värde. Och det kan man inte säga att Sverigedemokraterna står för, säger han till TT.

Enligt Fredriksson brukar det informeras bättre kring politiska besök. Men han tolkar inte den bristfälliga informationen som att Volvo velat mörka besöket, utan snarare att det handlar om att företaget inte vill marknadsföra SD.

Om det blir aktuellt att markera missnöjet är ännu oklart. Frågan kommer att diskuteras i klubbstyrelsen.

– I och med att vi blev tagna på sängen av det här får vi se vad vi kan göra och vad vi hinner att göra. Men vi behöver föra en dialog med företaget, säger Fredriksson till TT.

Volvo CE:s presskontakt Magnus Bäärnhielm säger till P4 Sörmland att Volvo inte har tagit ställning till vad de olika partierna tycker i enskilda frågor.

– Här har kriteriet varit att de tillhör ett riksdagsparti, säger han.

Tvekade ni någonsin på att säga ja till Sverigedemokraternas besök?

– Det vi har diskuterat är om vi ska hantera de olika partibesök som vi kommer få under året. Vi ska försöka hantera dem lika, säger Magnus Bäärnhielm.

Sverigedemokraterna (SD) har i opinionsmätningar sedan en tid varit näst största parti bland LO-medlemmar som tillfrågats om hur de skulle rösta om det vore val.

Bland LO-förbunden skiljer sig policyn åt när det gäller hur man hanterar aktiva SD-medlemmar.

Transport, med 62 000 medlemmar, har som policy att utesluta medlemmar som är aktiva inom SD. IF Metall har en något mjukare regel, som säger att medlemmar får vara politiskt aktiva i vilket parti de vill, men att det inte går att ha fackliga förtroendeuppdrag och samtidigt vara aktiv sverigedemokrat.

I 2010 års val fick SD nästan 10 procent av rösterna i Eskilstuna, vilket gav åtta mandat i kommunfullmäktige. Den rödgröna majoriteten i kommunen har 41 mandat, medan allianspartierna har 30 mandat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista