Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Eskilstuna nära 100 000 invånare

1:31 min

Eskilstuna kommun är nu nära 100 000 invånare. Antalet invånare är just nu 99 916. Det finns stora utmaningar med fler invånare, men fördelarna att bli fler är större än nackdelarna, enligt kommunen.

– Det kostar lika mycket att bygga ett badhus i Flen som i Eskilstuna. Här är vi fler som kan dela på kostnaden. Det är lite psykologi också. Alla städer som växer får en framtidsoptimism, man har större möjligheter att utveckla en stad helt enkelt, säger kommundirektören Pär Eriksson.

I morgon presenterar Statistiska centralbyrån, SCB, siffror över befolkningsutvecklingen i Sörmland och övriga landet 2013.

Men Eskilstuna och andra kommuner får kontinuerligt siffror från Skatteverket över befolkningsutvecklingen dag för dag.

Eskilstuna kommun hoppas under de här året att bli 100 000 invånare, vilket är en form av symbolfråga för kommunen. Redan nu är kommunen 99 900 invånare och befolkningen blir yngre, enligt kommunsstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson, S.

– Det är viktigt för den så kallade försörjningsbalansen, att klara av att fler blir äldre och behöver vård och då behöver vi fler yngre som jobbar.

Men det finns också fördelar samhällsekonomiskt, enligt kommunen. Kostnaden per invånare för exempelvis badhus, bibliotek och arenor blir lägre per invånare om fler är med och delar på kakan, är ett argument.

Det nya badhuset och den nya multiarenan hade inte kunnat byggas om antalet invånare inte hade blivit fler, hävdar kommunsstyrelsens ordförande Jimmy Jansson, (S).

– Jag kan ärligt säga att vi hade inte kunnat bygga det nya badhuset och någon ny arena om befolkningen inte hade vuxit. Det nya äldreboendet i Brunnsbacken hade vi inte klart av om inte fler hade flyttat in. Det är bättre att växa än att krympa.

Chansen att företag, exempelvis inom handeln, etablerar sig ökar om kommunen är större vilket också ökar möjligheterna till nya jobb i Eskilstuna där arbetslösheten är relativt hög, är ett annat argument från kommunen.

– De stora affärskedjorna har inriktningen att de ska finnas i städer som har fler än 100 000 invånare. Företagen ser att det håller på att bli en storstad.

Men samtidigt ställer det ökade krav på kommunal service i form av förskola, skola och äldreomsorg och på bostäder.

I sex av Sörmlands kommuner är det bostadsbrist, bland annat i Eskilstuna. Det kommunala bolaget Kommunfastighet och Torshälla fastighetsbolag har sedan i somras ökade krav på att bygga fler bostäder per år, från tidigare 50 till 150 och det finns på sikt planerad mark för 2000 bostäder.

– Vi gör allt vad vi kan och vi skulle också behöva hjälp av en annan bostadspolitik. Vi planerar för fullt och har färdig mark. Sedan sitter vi ner med fastighetsägare som säger att de ska bygga. Vi upplever en viss islossning.

Varför ställer Ni inte krav på fler bostäder än 150?

– Det finns stora renoveringsbehov och har en ekonomi som behöver gå ihop. Om vi anstränger bolagets ekonomi på ett oansvarigt sätt kommer det innebära enorma hyreshöjningar för övriga lägenhetsbeståndet.

Fler i arbete och en ökad utbildningsnivå är den långsiktiga lösningen, enligt kommundirektören Pär Eriksson.

– Företag vill etablera sig där det finns välutbildad arbetskraft och det klart att det är därför jag betonar skolan så starkt. En storstad har mer att erbjuda, men det finns också en problematik. Vi måste se den sidan också. Eskilstuna har en relativt hög arbetslöshet. Men de klassiska arbetstillfällena inom industrin där vi svarvar, borrar och fräser, de jobben finns inte kvar i samma utsträckning som tidigare så vi måste upp i utbildningsnivå och kompetens om vi ska dra till oss företag. Skolan och utbildningen är vår viktigaste fråga om Eskilstuna ska fortsätta på sikt att utvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista