Eskilstuna går emot Konkurrensverket

Eskilstuna kommun hävdar att den inte gjorde något fel när den lät sitt eget marknadsföringsbolag få arrangera förra årets stadsfestival. Det framgår av en överklagan av Konkurrensverkets beslut till Förvaltningsrätten.

Kommunen anser att den inte gjort sig skyldig till en otillåten direktupphandling.

Konkurrensverket har krävt att kommunen ska betala 225 000 kronor i konkurrensskadeavgift för brott mot lagen om offentlig upphandling eftersom kommunen inte lät andra arrangörer vara med och konkurrera om uppdraget.

Kommunen anser bland annat att någon annan arrangör sannolikt inte hade åtagit sig arrangemangen, eftersom de gick och var menade att gå helt utan vinst. Det fanns därmed inga konkurrensaspekter att ta hänsyn till, enligt kommunen.

Kommunen menar också att arrangemangen var av allmänt intresse och arrangerades i egen regi vilket inte krävde upphandling. Kommunen valde att ge uppdraget till det egna marknadsföringsbolaget eftersom denna typ av arrangemang ingår i det basavtal som finns mellan kommunen och bolaget, vilket kommunen är bunden av och som både kommunen som ägare och bolaget tolkar avtalet.

Kommunen vill i första hand att förvaltningsrätten avslår ansökan och beslutar att någon upphandlingsskadeavgift inte ska betalas ut.

”Om Förvaltningsrätten anser att kommunen har gjort en otillåten direktupphandling så är överträdelsen i vart fall ringa och någon upphandlingsskadeavgift ska därför inte dömas ut”, tycker kommunen.

”Om domstolen ändå skulle besluta om upphandlingsskadeavgift så ska avgiften på grund av synnerliga skäl efterges eller åtminstone sättas ned”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".