Jimmie Åkesson intervjuas av P4:s reporter Petra Levinson. Foto: Calle Käck/SR
1 av 4
Jimmie Åkesson värvar röster i Eskilstuna. Foto: Calle Käck/Sveriges Radio.
Ung man utanför bilbioteket under SD-manifestation. Foto: Calle Käck/SR
2 av 4
Ibrahim Alkhaffaji från Ung Vänster var en av arrangörerna av motdemonstrationen mot SD. Foto: Calle Käck/Sveriges Radio.
Poliser och folk på torget när SD manifesterade. Foto: Calle Käck/SR
3 av 4
Mycket polis på plats när SD hade torgmanifestation i Eskilstuna. Foto: Calle Käck/Sveriges Radio.
Folksamling och debatt mellan SD och ungdomar utanför biblioteket i Eskilstuna. Foto: Calle Käck/SR
4 av 4
Det blev debatt mellan SD och vänsterungdomar. Foto: Calle Käck/Sveriges Radio.

Sverigedemokraterna värvar S-röster i Eskilstuna

Jimmie Åkesson: Vi är ett mittenparti
2:56 min

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson besökte igår Eskilstuna, som ett första steg i sin kampanj för att värva röster från Socialdemokraterna. Åkesson höll inget tal utan signerade sin bok och lät sig fotas utan att berätta vad partiet vill politiskt.

Hans mål är bland annat att kamma hem fler röster från LO-medlemmar.

– Vi är kanske socialdemokratins största utmanare, säger Jimmie Åkesson.

Enligt Jimmie Åkesson handlar jakten på röda väljare om att SD ska kunna behålla sin vågmästarroll i riksdagen. På Sverigedemokraternas landsdagar i november förra året gjorde han klart att Sverigedemokraterna inte får växa enbart på bekostnad av de borgerliga partierna. Om det blir en rödgrön majoritetsregering tappar Sverigedemokraterna sin chans till inflytande.

Jimmie Åkesson besökte igår bland annat Volvo, trots industrifacket Metalls protest om att SD:s besök strider mot Volvos kärnvärden om mångfald. Senare mötte han media vid Stadsbiblioteket i Eskilstuna, där demonstranter från bland annat Ung Vänster samlats. De skanderade "Inga rasister på våra gator".

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Eskilstuna, Jimmy Jansson, anser att industriarbetare inte har något att vinna på att rösta på Sverigedemokraterna. Han menar att SD i praktiken är ett högerparti som stödjer regeringens politik.

– Om det framgår och man är tydlig och ärlig med det, så kommer LO-medlemmar att inse att det inte finns något att hämta hos det där partiet, säger Jimmy Jansson.

I höstas röstade Sverigedemokraterna i nio fall av tio med den borgerliga regeringen i omröstningar där partiet hade en vågmästarroll. Det visar siffror från Riksdagens utredningstjänst, som DN citerade nyligen.

Men Jimmie Åkesson tycker inte att voteringarna säger något om var partiet står på en höger-vänsterskala.

– Det är en grov förenkling. Om man tittar i vårt budgetdokument är vi väldigt tydligt ett mittenparti, säger han.

Anders Sundell, om doktorerar i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inte lika säker på att Sverigedemokraterna är ett mittenparti.

– Om det hade varit så, så borde de ha röstat med Socialdemokraterna i fler frågor i riksdagen.

Anders Sundell har själv gått igenom alla riksdagens voteringar fram till år 2012 och sett vilka partier som stöttat varandra. Sverigedemokraterna röstade med de borgerliga partierna i 60 procent av fallen, men stöttade Socialdemokraterna i bara 26 procent av fallen. Väljare som är emot invandring, men stödjer en ekonomisk vänsterpolitik, kan ha det i åtanke inför valet, menar Anders Sundell.

– Det finns en mycket stor möjlighet att det kanske fortsätter att bli så att de har mer gemensamt med allianspartierna i frågor som inte rör invandring, säger han.

I det längre reportaget nedan berättar Eskilstunaborna om sina åsikter om partiledarbesöket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".