Foto: Dawn Villella/TT

Vargsajtens namnpubliceringar bryter inte mot PUL

En internetsajt med kopplingar till Eskilstuna, som anmälts för att ha hängt ut vargmotståndare med namn och personuppgifter, har inte brutit mot personuppgiftslagen. Det slår Datainspektionen fast.

Vargsajten har publicerat rubriker som "Namn på de häktade varghatarna" och texter med namn, personnummer och uppgifter om personers sjukskrivningar.

Sajten utreds av polis och åklagare efter att en person hört av sig till åklagare, som startat förundersökning med misstanke om brott mot personuppgiftslagen, PUL.

Men Datainspektionen, DI, slår fast att vargsajten har haft ett journalistiskt ändamål, där syftet varit att debattera samhällsfrågor. DI baserar sitt beslut på ett ställningstagande från Högsta domstolen.

DI tar inte ställning till om publiceringarna utgör förtal eller något annat brott som faller utanför PUL:s tillämpningsområde.

Förundersökningen pågår fortfarande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista