Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

"Fördelar med växande kommuner"

Statsvetare: Kommunen kan göra sig mer attraktiv
1:38 min

Det finns samhällsekonomiska fördelar av att kommuner växer och ökar sin befolkning. Det säger statsvetare P4 Sörmland pratat med.

Statistiska centralbyråns nya siffror över befolkningsutvecklingen idag visar att befolkningen i alla kommuner i Sörmland ökade förra året utom i Gnesta.

– Att politikerna är nöjda med att befolkningen ökar har att göra med att Eskilstuna har haft en del bakslag på 70- och 80-talen och när befolkningen ökar ser man det som en positiv trend, att Eskilstuna står på benen igen.

De styrande politikerna i kommuner som växer pekar på samhällsekonomiska fördelar med att bli större, som i Nyköping Katrineholm och Strängnäs.

Kommunledningen i exempelvis Eskilstuna, som snart närmar sig 100 000 invånare, menar att fler då delar på de kostnader kommunen har i form av badhus, arenor och annat, men också att chansen att företag etablerar sig ökar om kommunen växer. Detta bekräftas av statsvetaren Terence Tell.

– Samhällsekonomin ger en möjlighet att kommunen kan göra sig mer attraktiv och locka till sig företagare och andra större och möjliga arbetsgivare.

Men även om sysselsättningen ökar med fler företag så är jobben inte långsiktiga.

– De flesta nya jobb som finns tillgängliga idag är så kallade flexibla jobb, att du får ett kontrakt på ett halv år, ett år eller två år. Det är inte som förr i tiden att du kan jobba som svetsare hela livet.    

Eskilstuna har växtverk. Samhällsplaneringen hinner inte med i den takt som antalet invånare växer. Bland annat är det bostadsbrist, men det är generellt ett problem på annat håll också på grund av konflikter och krig i världen med flyktingar som flyr, menar statsvetaren Terence Tell.

– Generellt sett i hela landet, på grund av den rådande globala problematiken, framförallt migrationstendenserna är det svårt att på lokal nivå att hinna med de här globala händelserna. Men kommunerna gör sitt bästa genom att bygga ut bostadsområden. Man har en global problematik som lokala aktörer försöker ta tag i. Att man passerar 100 000 invånare kan öka möjligheterna genom att öka skatteintäkterna. Det är en fördel eftersom man får mer pengar för att se till att alla nyanlända har någonstans att bo.

Kommunerna, Eskilstuna och Västerås, har bland annat anlitat forskare, där jag är en av dem, för att analysera den socioekonomiska utvecklingen i samtliga stadsdelar för att kunna gå in och göra insatser för att för att förbättra betingelserna för en bra socioekonomisk utveckling.

Andra effekter av växande kommuner är att intresset för politik ökar i kommuner som har över 80 000 invånare och villigheten att diskutera politik ökar, enligt statsvetaren Terence Tell. Samtidigt tappar de känsla för sakfrågor av någon anledning.

Storleken har betydelse för de partier som styr kommunen och Socialdemokraterna gynnas om kommunen är större, enligt forskningen. Däremot tenderar valdeltagandet att minska ju större kommunen blir. Partimedlemskap ökar också. Men i små kommuner går man inte med i partier i samma utsträckning.

– Det är bra för demokratin i den mån att intresset för politik växer bland medborgarna vilket det inte gör i kommuner som tappar invånare På senare år har vi många utlandsfödda som flyttat in och på kommunpolitisk nivå finns det en större känslighet att ta sig an frågor som berör invandrare och flyktingar, i vissa stadsdelar. Så intresset antagligen skulle man kunna spekulera i alla fall är att vi har nya medborgare som brinner för vissa frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".