Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Scaniaanställda frias från sanktionsbrott

Södertälje tingsrätt friar två anställda på fordonstillverkaren Scania från misstankar om sanktionsbrott. Scania behöver inte heller betala företagsbot.

Åklagaren har hävdat att två anställda brutit mot FN:s sanktioner mot Saddamregimen i Irak under 2001-2003. Det handlar om sidobetalningar till utländska bulvanföretag till den irakiske diktatorns regering.

Bakgrunden är de sanktioner som FN beslutade om när Irak invaderade Kuwait 1990. Saddamregimen försökte kringgå sanktionerna och krävde sidobetalningar.

Scaniamålet har handlat om 24 kontrakt om fordon och reservdelar. Enligt åklagaren har Scania använt sig av utländska bolag som ingått avtal med irakiska kunder, och gjort sidobetalningar till regimen.

Den mycket omfattande utredningen kan inte visa att det gjorts någon sidobetalning, enligt rätten. Dessutom är det inte klarlagt om de misstänkta med avsikt försökt att kringgå sanktionerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista