Personal på äldreboende tvingas jobba fler nätter

0:39 min

Nattpersonalen på äldreboendet Tunagården i Eskilstuna är kritiska till en organisationsförändring som innebär att de får jobba varannan helg istället för var tredje.

Enligt Kommunalfacket ska schemaläggningen förändras i april, så att anställda ska jobba fler nätter.

Bakgrunden är nya riktlinjer från Socialstyrelsen, som innebär att det ska finnas bemanning nattetid på alla enheter med dementa.

– Det skulle kunna innebära något positivt, att man tillför mera tjänster nattetid. Men här har man skapat en väldig oro, man ska få jobba fler pass, säger Magnus Eriksson, ordförande för Kommunals sektion i Eskilstuna.

Nattpersonalen kommer behöva jobba varannan helg istället för var tredje. I gengäld får de 45 minuter kortare pass. Det är inget de är nöjda med.

I ett brev till kommunen pekar nattpersonalen också på att situationen är ansträngd redan idag på Tunagården. "Kommunens jakt på 'kostnadseffektivisering' tar bort all arbetsglädje och yrkesstolthet. Det skapar otrivsel, stress, ohälsa och mer frånvaro." skriver de i brevet.

De skriver också att bemanningen är så slimmad att det blir svårt att ge de äldre ett bra omhändertagande. "En del av våra vårdtagare avstår aktiviteter som tex utevistelse för att personalen är så stressad."

Annasarah Pavasson, områdeschef på utförarsidan inom vuxenförvaltningen, menar att organisationsförändringen är till det bättre. Fem nya personer ska anställas och det kommer bli högre personaltäthet på nätterna. Elva personer ska jobba varje natt, istället för åtta.

– Det är också något vi ser som positivt för arbetsmiljön, kortare arbetspass och att det blir tätare personal på natten. Det är bra för våra brukare.

Hon påpekar att förändringen är en satsning, inte en besparing.

– Det är inte som att vi har dragit ner något, utan vi har ju tillsatt resurser för 1,3 miljoner kronor för att öka nattbemanningen, säger hon.

Nattpersonalen på Tunagården har också skrivit ett öppet brev till politikerna i Eskilstuna och kräver att de gör något åt den ansträngda situationen.

Mikael Edlund (S), ordförande i Vuxennämnden i Eskilstuna, svarade på brevet idag på eftermiddagen. Han påpekar liksom Annasarah Pavasson att förändringarna på Tunagården inte handlar om några besparingar.

– Tvärtom så har de fått mer pengar till verksamheten, för att utöka nattbemanningen inom demensvården. 

Schemaläggningen kan Mikael Edlund däremot inte lägga sig i. 

– Det är inte min roll. Min roll är att ordna fram resurser. Och hur arbetstiden förläggs är något som måste klaras av mellan arbetsgivare och organisationen. Men jag har full förståelse för deras synpunkter. Det sliter att jobba natt.

Personalen säger att situationen är ansträngd. Kommer Tunagården få mer resurser framöver?

– Det är fullt möjligt. Men det här är bara ett första steg. Vi kommer behöva göra flera saker och det här är vad vi hade råd med det här tillfället. Det kommer komma mer pengar till nattbemanningen inom demensvården, sedan om det gäller specifikt Tunagården, det kan inte jag svara på så här rakt upp och ner.

Hur reagerar du på det som står i brevet, att all arbetsglädje och yrkesstolthet försvunnit och att bemanningen är så slimmad att personalen inte hinner ta hand om de äldre?

– Givetvis lyssnar jag på det här med allvar, en personal om trivs på jobbet är en förutsättning för att vi ska hålla en bra och hög kvalitet i verksamheten.

Men innebär det att du kommer agera på något sätt?

– Jag har bett att få en redogörelse av cheferna och det är delvis det jag baserar mitt svar på.

I brevet till politikerna skriver nattpersonalen också att politikerna borde prova att jobba en natt på ett demensboende och se hur de anställda har det. Men Mikael Edlund tycker att han har ganska bra koll.

– Jag vet hur folk har det. Jag har vänner som jobbar inom äldreomsorgen och den bilden som den här personalen utmålar gäller inte överallt.

Personalen har enligt Annasarah Pavasson möjlighet att fram till på måndag ge sina synpunkter på de planerade schemaförändringarna.

Här nedan kan du lyssna på intervjun med områdeschefen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista