Bostadsinbrott. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Bostadsinbrott klaras upp i olika grad

Varje år sker runt 20 000 bostadsinbrott i Sverige och hur bra polisen i de olika länen är på att klara upp bostadsinbrotten skiljer sig åt. Det visar siffror från försäkringsbolaget If.

I Sörmland klaras fem procent av bostadsinbrotten upp. Sörmland ligger ändå över rikssnittet, som ligger på fyra procent uppklarade brott.

På Gotland klaras nästan en femtedel av bostadsinbrotten upp. I Jönköping, Kronoberg och Stockholms län är man sämst, där klaras bara tre procent av fallen upp, det vill säga att en gärningsman grips.

Det är stiftelsen Tryggare Sverige som har tagit fram rapporten.

– På Gotland och i Norrbottens län är man uppenbarligen bättre på att stoppa inbrottstjuvarna. Det finns goda exempel både i Sverige och internationellt för att öka uppklaringen. Polisen måste lära och använda de metoder som vi vet ger resultat, säger Göran Kellner, utredningschef på If.

Bostadsinbrott är en form av vardagsbrott som Rikspolisstyrelsen har uttalat att de prioriterar. Den nya polisorganisationen kan vara ett sätt att samordna resurserna och arbeta mer enhetligt. Det kräver att Polisen tar tillvara de kunskaper och erfarenheter som finns.

- Rapporten visar att det går att arbeta effektivare mot bostadsinbrotten. Den låga uppklaringen i Sverige måste öka om inte tjuvarna ska betrakta inbrott som en riskfri verksamhet, säger Göran Kellner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista