Polis. Foto: TT

Polisen pustar ut - IT-systemet skrotas

1:48 min

Det mycket kritiserade IT-systemet Pust Siebel, som polisen använder sig av, läggs ner bara efter ett och ett halvt år. Ett väldigt välkommet besked för Polisförbundet.

Idag kom beslutet att lägga ned IT-systemet Pust Siebel, som används för att rapportera in enklare brott och trafikbrott.

Tanken var att Pust Siebel skulle ersätta två föråldrade system. Men poliser har  istället fastnat vid datorkrångel i timmar.

Att rikspolischefen vågade att ta det här beslutet är inte en dag försent, säger Polisförbundets ordförande, Lena Nitz.

– Det har varit jättesvårt att jobba med det här, det har också vuxit till att bli ett av de största arbetsmiljöproblemen vi har inom polisen. Till exempel har ett enkelt ärende som förut tog 30 minuter att avrapportera klart, tagit flera timmar.

Utvecklingskostnaden för Pust Siebel - löner för egen personal och konsulter - har varit 85 miljoner kronor, enligt Rikspolisstyrelsen, RPS.

I den summa som TT tidigare fått från RPS, 123 miljoner, ingår även inköpskostnaden. Siebel används även för ett annat system, som inte ska avvecklas. I summan 85 miljoner ingår däremot inte kostnaden för de konsulter som vid två tillfällen har utvärderat, och sågat, systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista