Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rådjursbajs från Strängnäs i forskningsstudie

Publicerat fredag 21 februari 2014 kl 06.16
Rådjur är viktiga för många växters fortlevnad, menar forskare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På Selaön i Strängnäs har forskare vid Stockholms universitet samlat in rådjursbajs som visat sig vara viktigt för den biologiska mångfalden.

Rådjuren är ofta illa sedda i våra trädgårdar. De äter upp våra blommor och kan sprida fästingar. Fast de är viktiga för växternas fortlevnad, menar forskarna.

De samlade in stora mängder rådjursbajs på Selaön i Mälaren och torkade och smulade sönder alltihop, varpå det odlades i växthus.

Resultatet var överraskande. Av 219 insamlade spillningar innehöll 130 frön av olika slag. Från dessa växte det upp 652 nya plantor tillhörande 67 växtarter. Många av dessa var gräsmarksväxter som käringtand, gulmåra och rödklöver.

– Det rör sig om växter som är typiska för naturbetesmarker och som håller på att försvinna i det moderna landskapet. Många tycker illa om rådjuren men de är mycket viktiga för många växters fortlevnad, säger Jan Plue, en av forskarna bakom studien.

Han påpekar att många andra djur sprider frön, exempelvis vildsvin, hjortar och vissa fåglar. Men de sistnämnda sprider mest frön av växter med bär eller frukter, och svinen och hjortarna är inte lika vanliga som rådjuren.

– Det är högst troligt att rådjuren är de viktigaste spridarna av gräsmarksväxter i vår natur, säger Plue.

Studien publiceras i tidskriften Oecologia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".