Foto: Dan Hansson/TT.

Bostadsbyggandet ökar

Bostadsbyggandet har ökat på flera håll. I Sörmland började 161 bostadsrätter byggas förra året. Det kan jämföras med 54 året före. Det skriver hyresgästföreningens tidning Hem och Hyra.

Däremot var det färre hyresrätter so började byggas. Från 231 2012 till 165 förra året.

I Sörmland är det bostadsbrist i sex av nio kommuner, enligt en tidigare rapport från LO.

Under förra året börjades 31 000 nya bostäder, enligt Statistiska centralbyrån, 9 000 fler än 2012.

Flera politiker och andra aktörer i samhället har krävt att det byggs flera bostäder för att möta de behov som finns, bland annat här i länet.

Igår gick ex-politikerna Göran Persson, Olle Wästberg och Agneta Dreber ut i en gemensam debattartikel och föreslog flera åtgärder som sammantagna ska få fart på byggandet.

De tre politikerna, som kan sägas representera det politiska spektrat, utgör Nybyggarkommissionen, en lobbygrupp finansierad av byggföretaget NCC, Nordea och teknikföretaget Tyréns.

"Vi vill att taket för bolån slopas, att ränteavdragen sänks och att staten återtar en aktiv roll för byggandet", skriver de i debattartikeln i Dagens Nyheter.

De föreslår också en rad regelförenklingar för att öka konkurrensen i byggsektorn, för att effektivisera planprocessen och att diverse fördyrande detaljkrav ska slopas.

– Den här rapporten innehåller många förslag som ligger helt i linje med det arbete regeringen gör för att få fart på bostadsbyggandet, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD) till TT.

- Det finns inte en lösning på det här problemet utan det behövs ett stort antal förändringar och många av dem behandlas just nu, säger Attefall och konstaterar att brist på bostäder för närvarande är ett nationellt problem, inte bara en fråga för vissa regioner eller storstäder.

Under 2013 påbörjades 31 000 nya bostäder, enligt Statistiska centralbyrån, 9 000 fler än 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista