i Eskilstuna ytar ler studenten än i närliggande län. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Fler fullföljer gymnasiet i Sörmland än i närliggande län

1:25 min

Gymnasieelever i Sörmland lyckas bättre än elever i närliggande län, när det gäller att fullfölja gymnasiet. Det trots att många sörmländska ungdomar har föräldrar med låg inkomst och låg utbildningsnivå. Även elever som är födda i andra länder klarar sig bättre i Sörmland än i andra län.

Det här visar statistik från fem län i Mellansverige.

Analytikern Bo Wictorin på Regionförbundet Sörmland har varit med och gjort undersökningen.

– Sörmland som helhet har en väsentligt jhögre andel som klarar gymnasiet på fyra år, speciellt bland de som varit här en kortare tid, säger han.

Men vad dom här skillnaderna beror på vet man inte, i den här sammanställningen har man bara tittat på siffror, inte hur lärarna jobbar i olika skolor eller hur mycket resurser skolan har till exempel.

– Det kan också vara saker i omgivningen - segregation, framtidsförväntningar. Det kan ha alla möjliga förklaringar.

Det är elever som började gymnasiet mellan år 2004 och 2008 som man har tittat på, och sammanställningen, som täcker in fem län, har gjorts av Regionförbundet Östsam.

En av slutsatserna i rapporten är att ekonomi och social situation är en viktig faktor för om man tar studenten eller inte. Om du bor i hyresrätt i ett miljonprogramsområde, och har föräldrar med låg inkomst och låg utbildningsnivå, så är risken större att du inte går klart gymnasiet. I Eskilstuna är den här gruppen väldigt stor, men ändå klarar sig ungdomarna väldigt bra. Här är det bara 18 procent som inte går klart gymnasiet, mot hela 27 procent i Norrköping, där förutsättningarna är bättre.

Och ungdomar med utländsk bakgrund klarar sig betydligt bättre i Sörmland.

– Men varför just det är så, det kan inte vi svara på, säger Bo Wictorin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista