Seniorboenden är populära och väntetiden för att få en lägenhet kan vara lång. Foto/Petra Levinson/Sveriges Radio.

Lägenheter för seniorer attraktiva

0:58 min

Seniorboenden är eftertraktade i Eskilstuna och köerna är långa på en del håll i kommunen.

Köerna till seniorboenden, hyreslägenheter till friska personer över 55 år, är på en del håll långa i Eskilstuna. Seniorboenden ska vara tillgängliga för alla och ligga nära service.

Väntetiderna för att få tag på ett seniorboende i Eskilstuna varierar stort: mellan ett till tio år. Läget är avgörande. Och enligt Liselotte Perbro, hyreschef på Kommunfastighet är trycket hårdare i centrum.

– Man har önskemål på speciella områden, Det kan bero på om man vill ha en lägenhet i Strigeln. Där har vi en väldigt lång kö. Vi brukar säga att där kan väntetiden variera medan 5 till 10 år.

Marielund är det andra området som är populärt. Däremot är efterfrågan lägre i Brunnsbacken och därmed är väntetiden där kortare: mellan ett till två år. Liselotte Perbro förklarar också att många personer står i kön för att samla poäng och kanske flytta i framtiden. Och därför, säger hon, är det vanligt att tacka nej till det första seniorboendet som erbjuds.

– Det kan vara att man inte kan flytta just nu, att lägenheten ligger i fel del i huset eller att man orkar inte just nu. Det är faktiskt mer som säger nej än ja från början, även om de står högst upp i kön.

Den här nyheten är resultatet av ett tips till vårt Publiknätverk.

Tipsa oss du också!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista