Socialdemokraten Catharina Fredriksson, kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund, vill införa det nya omställningsstödet, för kommande politiker. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Bara en kommun har beslutat skrota politikerpensioner

Catharina Fredriksson (S) kommunalråd i Oxelösund: Vi förtroendevalda ska inte ha orimliga villkor.
1:39 min

Trots att det snart bara är ett halvår kvar tillvalet är det bara en kommun i Sörmland som beslutat införa den nya åtstramade modellen för förtroendevalda som lämnar politiken.

Den nya modellen är ett omställningsstöd för förtroendevalda, som är tänkt att ersätta de gamla generösa pensionsavtal som gäller för högt uppsatta politiker idag.

Sveriges kommuner och landsting, SKLs, ambition är att den ska kunna införas i god tid före valet så att de politiker som kandiderar ska veta vilka regler som gäller.

Men flera kommuner i Sörmland har inte ens börjat diskutera frågan, en av dem är Flen där socialdemokraten Jan-Erik Larsson är kommunstyrelsens ordförande.

– Det är beklagligt att vi inte hanterat det i vår organisation, säger han.

Flen är en av de kommuner som i den enkät som Sveriges Radios skickat ut till samtliga landets kommuner svarat nej på frågan om de planerar att införa den nya modellen. I Sörmland gäller det även Strängnäs och Gnesta.

Flen gör just nu en större översyn av arvodena för politiker och enligt Jan-Erik Larsson kommer  politikerpensionerna sannolikt att komma upp då, senare i vår.

SKLs nya modell innebär att berörda politiker får rätt till ett omställningsstöd på som mest 85 procent av sitt arvode under tre år för att underlätta övergången till ett vanligt jobb när den politiska karriären är över.

De förutsätts också aktivt söka jobb, till skillnad från de generösa politikerpensioner som idag gäller i de flesta kommuner med möjlighet att få pension vid 50 års ålder fram till 65-årsdagen utan krav att söka jobb.

SKL tog fram den nya modellen så att kandiderande politiker i god tid före valet ska veta vilka regler som gäller. Men hittills är det bara Katrineholm som beslutat införa den nya modellen, Vingåker är på god väg.

Övriga kommuner i länet har hunnit olika långt i planeringsprocessen.

I Oxelösund tar arvodeskommittén ställning till ett förslag den här veckan och kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Catharina Fredriksson, utgår från att  det kommer att gå igenom.

– Vi som är förtroendevalda och ska företräda medborgarna ska inte ha orimliga villkor som inte stämmer överens med samhället i övrigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".