"Inte rimligt att ändra pensionsvillkor retroaktivt"

Sittande politiker får behålla dagens politikerpensionssystem även i de kommuner, som tänker införa det nya skärpta omställningsstödet från och med valet.

Så vill socialdemokraten Catharina Fredriksson, kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund, också ha det och så resonerar de flesta politiker, som på vår enkät till landets kommuner svarat att de planerar införa det nya skärpta omställningsstödet för högt uppsatta politiker - det ska inte gälla retroaktivt för de politiker som är verksamma idag.

Det betyder fortsatt rätt till full politikerpension efter tolv år som politiker från 50 års ålder fram till 65-årsdagen - utan att behöva söka nytt jobb.

Det till skillnad från de nya som får tre års omställningsstöd med krav att aktivt söka jobb från dag ett när den politiska karriären väl är över.

Catharina Fredriksson, som kom in som kommunalråd 2012, berörs inte. Hon har själv det äldre generösa avtalet och kan om hon lyckas hålla sig kvar i tre mandatperioder till gå med full politikerpension medan den som väljs in i höst får nöja sig med omställningsstödet.

Vi som är förtroendevalda och ska företräda medborgarna ska inte ha villkor, som inte stämmer överens med samhället i övrigt, säger hon.

Samtidigt säger Catharina Fredriksson att hon för egen del aldrig skulle utnyttja sina förmåner.

– För mig skulle det vara otänkbart. I sådana fall vill jag gå tillbaka till mitt arbete, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".