1 av 3
John Hamberg, Janet Åsberg, Liisa Celing, Therese Lundemo och Carina Berglind jobbar alla natt på Tunagården. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 3
Enhetscheferna Kristina Hedman Lundgren och Anneli Carlson menar att schemaförändringarna är nödvändiga. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
3 av 3
Alla 22 som jobbar natt på Tunagården har gått samman mot cheferna. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Tunagårdens personal gör uppror mot nattschema

"Som personal måste vi få något att säga till om"
3:33 min

Konflikten mellan personal och ledning på äldreboendet Tunagården i Eskilstuna har trappats upp. Nattpersonalen vägrar klämma in fler nätter i sitt schema, vilket cheferna kräver. 

Igår skulle personalen ha lagt in sina tider i det nya schemat, men schemat gapar tomt. 

Alla nattjobbare, ett 20-tal, har låtit bli att skriva in sina tider. Liisa Celing, som har jobbat natt på Tunagården sedan år 1989, vägrar följa ledningens beslut.

– Tyvärr är vi kvinnor sådana som finner oss i det mesta. Vi sätter aldrig ner foten. Men den här gången känner vi att nej, nu får det vara nog.

Det nya schemat, som ska börja gälla i april, innebär att nattpersonalen får jobba mellan en och två extra nätter under en sexveckorsperiod. I gengäld kortas nattpassen med uppåt en timme och en kvart. Lönen blir därför densamma, trots att arbetspassen blir fler.

Liisa Celing kommer att tvingas jobba natt varannan helg istället för att jobba två helger av fem, och det är för mycket, anser hon.

– Vi behöver vårt sociala liv för att fylla på förråden så att man har energi att ge våra gamla när vi är på jobbet, säger hon.

Janet Åsberg har jobbat på Tunagården sedan år 1976. Liksom sina kollegor vägrar hon skriva in sig i det nya schemat.

– Jag har varit plikttrogen, jag har gått till jobbet jämt fast jag varit förkyld. Men man känner inte det där plikttrogna längre. Vi måste få arbetsro och trivsel någon gång, säger hon.

– Som personal måste vi få något att säga till om, säger kollegan John Hamberg.

Carina Berglind har gått ned i arbetstid för att slippa jobba så många nätter. Nu får hon börja jobba natt oftareigen, fast med samma lön.

– Jag orkar inte fler nätter än de jag har idag. Det sliter, man behöver ha de där dagarna emellan, säger hon.

P4 Sörmland har tidigare berättat att nattpersonalen är kritisk till den omorganisation som cheferna beslutat om. Från ledningens sida pekar man på att det i grunden handlar om en satsning. Tunagården anställer fler för att få en tätare bemanning nattetid och det är en anpassning till nya riktlinjer från Socialstyrelsen, som börjar gälla nästa år.

Men de 1,3 miljoner som Tunagården fått från kommunen för att anställa fler räcker inte hela vägen. För att kunna bemanna alla enheter nattetid måste nattpersonalen jobba fler pass.

– Vi kan inte trolla fram mer pengar, säger Anneli Carlsson, som är chef för demensboendet på Tunagården.

Förändringarna har genomförts utan någon förhandling med facket. Cheferna menar att den information som getts på arbetsplatsträffarna varit tillräcklig.

– Om man känner att det brister i dialogen är det klart att vi måste förbättra oss, säger chefen för äldreboendet, Kristina Hedman Lundgren.

Ombudsmän på fackförbundet Kommunal har nu kopplats in och diskussioner pågår mellan facket och Tunagårdens ledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".