1 av 2
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 2
Magnus Eriksson klubbordförande Kommunal i Eskilstuna Foto: Jenny Cattani / Sveriges Radio

Tunagården förhandlade inte med facket om extra nattarbete

2:13 min

Fackförbundet Kommunal utreder just nu om ledningen på Tunagården gjorde fel när de genomförde förändringar för nattpersonalen där. Ledningen beslutade att personalen skulle jobba fler nätter, utan att ha förhandlat med facket.

Undersköterskan Therese Lundemo är en av de fackliga representanterna på Tunagården.

– Vi har inte haft något inflytande överhuvudtaget, vi har inte haft någonting att säga till om.

I höstas fick personalen på Tunagården veta att de skulle få ta del av en stor satsning - fler personer skulle anställas så att alla enheter kunde vara bemannade nattetid, nåt som skulle gynna både personal och de äldre som bor här.

Men för ett par veckor sen visade det sig att personalen måste jobba fler nattpass för att det här ska gå ihop. En del kommer tvingas jobba natt varannan helg.

Och förändringarna genomfördes alltså utan några förhandlingar med facket. Carina Berglind är en av nattsköterskorna:

– Det har blivit så bråttom nu på en gång. Det är det som är så mystiskt. Jag tror det är för att vi inte ska hinna gå samman och protestera.

I det samverkansavtal som finns i Eskilstuna kommun står det viktigare förändringar måste förhandlas enligt MBL, medbestämmandelagen. Men Anneli Carlson, som är chef för Tunagårdens demensboende, säger att ledningen inte har för vana att göra det:

– Det är på arbetplatsträffar besluten tas och inte i några lokala fackliga sammanhang här på Tunagården.

Först igår fick den fackliga representanten Therese Lundemo träffa cheferna och göra en riskanalys.

– Vi har ju pratat med facket, så de håller på och hjälper oss.

Magnus Eriksson, sektionsordföranden för facket Kommunal i Eskilstuna, hade ett möte med cheferna på Tunagården igår. Facket utreder just nu om ledningen på Tunagården har begått brott mot samverkansavtalet.

– Det är viktigt att man i en förändringsprocess låter både medarbetare och skyddsombuden vara delaktiga från första början.

Till mig sa arbetsgivaren att man har inga MBL-förhandlingar, man tar allt på arbetsplatsträffar.

– Så står det inte i vårt samverkansavtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista