Neem tvingas betala tillbaka 676 000 kronor

Nätverk för Entreprenörer från Etniska Minoriteter Neem, med Joyce Kimwaga Lundin i spetsen bröt mot lagen om offentlig upphandling när organisationen fick miljonbidrag från EU:s strukturfonder. Nu kräver Tillväxtverket tillbaka 676 000 kronor.

Det gäller köpt av konsulttjänster som gäller coacher med kunskap om mikrofinansiering till ett värde som överstiger gränsen för direktupphandling.

Nätverk för Entreprenörer från Etniska Minoriteter har ansökt om medel för projektet LRC Neern. Tillväxtverket fattade beslut om stöd den 12 januari 2011.

Enligt beslutet uppgick stödet till 50 procent av projektets faktiska kostnader och högst 50 procent av den sammanlagda offentliga finansieringen, dock högst 3 000 000 kronor. 

Den 18 september 2013 genomförde Ekonomistyrningsverket (ESV) revision hos organisationen. Revisionen gällde utbetalning av stöd från Europeiska regionalfonden för perioden januari-februari 2012.

Av revisionsrapport framgår att stödmottagaren via direktupphandling köpt in konsulttjänster avseende coacher med kunskap om mikrofinansiering till ett värde som under projektperioden överstiger direktupphandlingsgränsen.

Tillväxtverket menar att den upphandlingsformen inte skulle ha använts.

Det är Ekonomistyrningsverket som har rekommenderat Tillväxtverket att kontrollera omfattningen av köpta tjänster.

Av Tillväxtverkets utredning har framkommit att kostnader som gäller köp av tjänster gällande coacher med kunskap om mikrofinansiering under projektperioden 2011 till mars 2013 uppgår till ett belopp på drygt 1,3 miljoner kronor. 

Köp gjordes från fyra olika leverantörer, men eftersom det är fråga om samma typ av tjänst skulle värdet ha räknas samman, enligt utredningen.

Eftersom gränsen för direktupphandling överskridits och köpen genomförts som otillåtna direktupphandlingar har Neem inte följt lagen om offentlig upphandling, enligt Tillväxtverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista