Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Politiker lovar besöka Tunagården

1:52 min

Efter vår rapportering om situationen på Tunagården medger Vuxennämndens ordförande Mikael Edlund (S) att kommunens satsning på ökad nattbemanning kan ha varit för snål.

– Jag fick fram tio miljoner mer för att öka nattbemanningen inom demensvården för år 2014, men jag ser att i det här fallet räcker det tyvärr inte, säger Mikael Edlund.

Tunagården har fått 1,3 miljoner för att kunna anställa mer nattpersonal. Målet är att det ska finnas minst en person på varje enhet nattetid, och det här en anpassning till Socialstyrelsens nya riktlinjer som börjar gälla nästa år.

Men pengarna har inte räckt för att klara den bemanningen och därför måste nu all nattpersonal jobba i tätare skift, med fler nattpass och färre vilodagar. En del måste jobba natt varannan helg.

Fackförbundet Kommunal utreder om ledningen har brutit mot kommunens samverkansavtal, eftersom ledningen inte har förhandlat med facket om förändringarna.

– Som politiker är det mitt ansvar att försöka få fram de resurser som behövs för verksamheten. Jag kan varken förhandla eller schemalägga, säger Mikael Edlund.

Kommer Tunagården kunna få mer resurser framöver?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Jag hoppas nästa år. Det är den ambitionen jag har. Då är det inte Tunagården utan nattbemanningen överhuvudtaget jag pratar om.

Janet Åsberg har jobbat på Tunagården sedan 1970-talet och hon har en uppmaning till Edlund och andra politiker.

– Vi välkomnar politikerna att komma och arbeta med oss så att de kan komma ut i verkligheten för att se hur det är.

Mikael Edlund lovar att han ska göra ett besök.

– Det är jag självklart beredd att göra när jag får möjlighet lite längre fram. Det kommer att ske under det här året, säger han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista