1 av 3
Romina Aziz och Camilla Anglemark. Foto: Jacob Hansson/SR
2 av 3
Rabie Aldeeb, integrationssekreterare i Eskilstuna. Foto: David Nilsson Hamne/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio

Allt fler flyktingguider – men fler behövs

Romina Aziz: Camilla är som en extramamma
6:11 min

Allt fler kommuner i länet startar nu verksamhet med flyktingguider som ska underlätta för nyanlända att integreras i det svenska samhället. I somras nappade Camilla Anglemark på att bli flyktingguide för en nyanländ. Hon fick en ny vän och en bonusdotter genom 21-åriga Romina Aziz från Syrien.

I somras möttes språkvännen Camilla Anglemark och Romina Aziz för första gången. Det var ett trevande möte dem emellan.

– Jag var lite nervös för att prata svenska, berättar Romina.

Men det tog inte lång tid innan de båda var goda vänner. I dag träffas de och fikar, åker tåg till Stockholm och bakar tillsammans. Bland mycket annat.

– Camilla är som en extramamma, säger Romina.

Och Camilla Anglemark har inte ångrat att hon blev språkvän.

– Jag har alltid varit intresserad av människor. Och när jag flyttade hit till Eskilstuna kände jag att jag även kunde göra något praktiskt. Sedan hade jag tur att det var Romina som kom till vår familj. Det känns som om hon är vår extradotter, säger Camilla Anglemark.

Romina läser svenska för invandrare och pluggar extra med Camilla en timme i veckan. Och det har gjort skillnad.

– Tidigare på sfi studerade jag bara grammatik. Men sedan jag träffade Camilla så pratar vi mycket med varandra.

För Camilla har det inneburit att hon fått en ny vän. Men också att hon lär sig mycket om Rominas kultur; vad det innebär att komma från Syrien och vad innebär det att komma hit som ung och försöka lära sig ett nytt språk.

Romina Aziz håller på att ta körkort. Studierna i svenska fortsätter. Snart börjar hon Komvux och i framtiden hoppas hon kunna studera vidare, kanske läsa ekonomi på universitet.

I Eskilstuna ökade antalet flyktinguider förra året från 90 till 186 på bara tre månader. Och intresset för att bli flyktingguide är fortsatt stort.

Däremot har det inte gått lika snabbt fram i övriga länet. Att matcha blivande flyktingguider med nyanlända tar tid och frågan har inte haft särskilt hög prioritet - särskilt inte i de mindre kommunerna, berättar Rabie Aldeeb som är integrationssekreterare i Eskilstuna och samordnare för flyktingguiderna i Sörmland.

– Kommunerna vill satsa men vet inte hur. Processen tar tid. Sedan ska de ha en verksamhet med material och någon som har tid att jobba med att matcha flyktingguider med nyanlända.

Nu har i Strängnäs, Katrineholm och Nyköping kommit igång med mellan 30 och 40 flyktingguider i respektive kommun. Nästa vecka är det dags för Flen att starta sin verksamhet.

Den 4 juni bjuder dessutom Eskilstuna in till en Rikskonferens för Flyktingguider. Man hoppas då kunna inspirera andra att kommuner i landet att starta liknande verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".