Foto: Maja Edsö/Sveriges Radio

Public service stärks i Sörmland i SVT:s omorganisation

Karolin S Norlander: Mer renodlat Sörmland
1:19 min

Norrköping kommer att finnas kvar, som utsändningsort även efter SVT:s omorganisation. På redaktionen i Eskilstuna utökar SVT med sju tjänster.

Elva utsändningsorter blir nu sex, men antalet regionala nyhetsredaktioner blir fler.

27 regionala redaktioner ska bli 33 och en av de nya blir Södertälje, som får en egen nyhetsradaktion.

Man kommer att satsa på SVT Sörmland i Eskilstuna, där redaktionen kommer att ökas från tre till tio personer med egen redaktionschef. Alla sändningar både på morgonen och kvällen kommer också att bli lokala för Sörmland, precis som 19:15-sändningen är idag.

Det innebär också fler sändningar bara för sörmlänningar, enligt Karolin S Norlander, redaktionschef på Östnytt.

– Alla gånger vi sänder blir det mer renodlat Sörmland. På vår sajt hoppas jag också vi kan producera mer material för sörmläningar, eftersom det blir fler journalister. För sörmlänningar blir det här ett lyft, säger hon.

Men SVT Sörmland kommer även i fortsättningen att sändas från Norrköping.

Norrköping kommer också vara en av de sex orter i landet som kommer att ha sändning i studio, övriga blir Umeå, Falun, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Organisationen ska införas i januari 2015.

Journalistklubben och SVT är oeniga. Facket känner stor oro för den bemanning som SVT tänker sig 2015, att den kommer vara alltför liten för uppdraget att vara en relevant nyhetsförmedlare.

Facket menar också att det fått får lite information för att kunna bedöma om de tekniska lösningarna kommer att fungera i praktiken.

SVT:s regionala nyheter har fått ett sämre ekonomiskt tillskott för att klara den nya verksamheten, enligt facket, men främst är det genom att centralisera utsändningar och ännu större krav på multikompetens hos medarbetarna som gör att SVT har råd med detta, menar Journalistklubben som anser att journalistiken kommer att påverkas negativt om en anställd ska ha olika yrkesroller.

Här kan du läsa mer om hur omorganisationen kommer se ut, ort för ort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".